Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@spiritakademia.hu e-mail címen.

Lábápoló, mint hivatás

Ha szeretnéd megtudni mekkora igény van a lábápoló szakmára, akkor tarts velünk, olvasd el cikkünket! Azt is eláruljuk, hogyan válhatsz elismert lábápolóvá.

Tudod mit csinál egy lábápoló?

Lábápolóként a legfontosabb feladatod, hogy rendbe hozd vendégeid lábát mind esztétikai, mind egészségügyi szempontból. Munkád legelső lépése mindig az, hogy állapotfelmérést végzel. Tudnod kell megkülönböztetni, hogy mik azok az elváltozások, amik már szakorvosra tartoznak. Amennyiben nem kell továbbküldened a vendéget, indulhat is a munka!

 

A lábápoló fő feladatai

A lábápoló tanfolyamon szerzett ismereteidnek köszönhetően felismered majd és megfelelően kezeled az egyes bőrbetegségeket, kézi és kombinált lábápolást végzel, tanácsot adsz az otthoni lábápoláshoz, ehhez pedig termékeket ajánlasz és értékesítesz.

A szolgáltatás megkezdésekor végzett állapotfelméréssel észlelt probléma esetén kell döntened a kezelés elvégezhetőségéről. Amennyiben nem a lábápoló feladatkörében tartozó rendellenességről van szó, úgy orvosi segítséget kell tanácsolni. Csak olyan bőr és körömelváltozásokat kezelhetsz, melyhez nincs szükség orvosi felügyeletre.

A lábápoló csak a bőr legfelső rétegével dolgozik. Nagyon fontos előírása a szakmának, hogy csak gyulladásmentes bőrfelülettel foglalkozhatsz.

A lábápoló fő profilja a szépészet, amely tartalmaz bőr- és köröm ápolást, valamint köröm díszítést is. A szolgáltatások között paraffinos és SPA kezelés is szerepel. Végül pedig otthoni ápoláshoz adhatsz tanácsot.

Munkád során nélkülözhetetlen feladat a használt eszköz megtisztítása, fertőtlenítése, előkészítése, a higiéniai szabályok pontos betartása. Szerencsére, már léteznek direkt erre a célra létrehozott speciális eszköz sterilizátorok.

Hogyan válhatsz lábápolóvá?

Ha betöltötted a 18. életévedet és rendelkezel 8 általánossal, akkor csak foglalkozás-egészségügyi orvos által jóváhagyott egészségügyi alkalmasságra van szükséged és máris jelentkezhetsz lábápoló OKJ-s tanfolyamunkra. Gyakorlati képzésünket mesterlevéllel rendelkező oktatók tartják.

Képzésünkhöz nagy értékű lábápoló csomag jár, melyben mindent megtalálsz, amire az önálló munkavégzéshez szükséged lehet. Ezek az eszközök és alapanyagok a képzés végeztével is a tulajdonodban maradnak.

4 hónapon át tartó képzésünk elméleti és gyakorlati oktatási anyagot egyaránt tartalmaz. Tanulhatsz a lábápoló szalon kialakításáról, annak működtetéséről, lábápolásról, anyagismeretről, lábápoló szakmai ismeretről, valamint szolgáltatást megalapozó orvosi ismeretekről is.

Országosan 30 városban elérhető tanfolyamunk, mint például Budapesten, Debrecenben, Kaposváron, Zalaegerszegen, Szegeden. Honlapunkon az összes képzési helyszínt megtalálod.

Ha OKJ-s tanfolyamunk végén sikeres vizsgát teszel, a lábápoló – államilag elismert – bizonyítványod mellé tanúsítványt is kapsz, amit aztán kitehetsz szalonod falára.

A tanfolyam sikeres elvégzése után, dolgozhatsz vállalkozóként saját szalonodban, illetve egy más vállalkozó által vezetett szalon alkalmazottjaként. Előbbi esetben szakmai tevékenységedhez üzletvezetési feladatok – szalon gazdaságos üzemeltetése, anyagbeszerzés, marketing tevékenység – is társulnak.

 

Soha ne lépd túl a hatásköröd!

Ha azt látod, hogy vendéged lábának állapota orvost kíván, ne próbáld saját magad megoldani, nem is tehetnéd! Az orvosi problémák megoldásához szakorvosi kezelést kell, hogy javasolj páciensed részére. Soha ne felejtsd, hogy nagy galibát okozhatsz azzal, ha orvosi végzettség nélkül kezelsz egy komolyabb rendellenességet.

 

Hogyan válj sikeressé?

Munkád során az egyik legfontosabb tulajdonságod az empátia kell, hogy legyen. Nagyon sokféle ember létezik. Tudnod kell eldönteni, hogy kivel hogyan bánj. Valakivel kedvesen kell beszélgetni, van, aki nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik. Esetükben sokkal jobb csendben maradni, velük nem kell erőltetni a beszélgetést. Sok páciensnek egy kezelés felér egyben egy lelki felfrissüléssel. Ők hálásak, ha meghallgatják őket.

A lábápoló is egy olyan szakma, ahol fontos a jó megjelenés. A vendégek a lábukat megszépíteni mennek hozzád. Nem tenne jó benyomást, ha Te nem foglalkoznál kellően a saját külsőddel.

Mi az, ami még igazán fontos? A megbízhatóság. Vendégeid rád bízzák magukat, Neked pedig a maximális tudásodat kell feléjük nyújtani.

Munkád akkor lesz igazán sikeres, ha nem csak a szolgáltatásod minőségével, hanem a szolgáltatás nyújtása során érezhető személyes kapcsolattal is elégedettek vendégeid.

Az elégedettség mérőköve az is, ha egyre több a vendég, hiszen a jó szakembert ezzel ismerik el, híre megy. Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor a szépségipari marketing tanfolyamot is érdemes elvégezned. Ez a képzés olyan ismeretet biztosít számodra, amellyel akár egyedül is nekiállhatsz vállalkozásod fejlesztésének. Olyan marketinges fogásokat gyűjtöttünk össze, amely valódi versenyelőnyt biztosít vállalkozásod számára.

 

Hogyan lesz a hivatásod?

Szereted ápolttá változtatni családtagjaid, barátaid lábát? Szeretsz törődni másokkal? Kellemes, nyugodt környezetben szeretnél dolgozni? Miért ne lehetne a hobbid a munkád?

Ha úgy érzed jó vagy a lábápolásban, szívesen foglalkozol vele, akkor megtaláltad a hivatásod! Így munkád nem is munka, hanem örömöt okozó tevékenység lesz.

Csak óvatosan!

Munkád során veszélyes eszközökkel kell majd dolgoznod. Ha nem figyelsz kellőképpen, saját magadon és vendégeid lábán is könnyen sebesülést okozhatsz. Ez utóbbi gyorsan a jó híred kárára tud válni. Előzd meg a bajt!

Amik a mindennapi veszélyes felszereléseid közé tartoznak:

  • körömkaparó
  • véső
  • szemző
  • tyúkszemkés
  • talpkés
  • sarokkés
  • körömvágó olló
  • bőrvágó olló
  • körömcsípő

 

Mi vár Rád a munkaerőpiacon?

Viszonylag könnyen kialakítható önálló vállalkozás ebben a szakmában. Ha jól végzed munkádat, nem kell attól tartanod, hogy vendégek nélkül maradsz. Persze azt is megteheted, hogy először más szalonjában dolgozol alkalmazottként, majd később kezdesz saját vállalkozásba. Ha viszont jobban szereted, megbízhatóbbnak tartod az alkalmazotti létet, nem is fontos váltanod az önállóság felé.

Ezzel a szakmával könnyedén elhelyezkedhetsz külföldön is. Igényeld meg Europass-bizonyítvány kiegészítőnket, ami szükséges lesz külföldi munkavállalásodhoz.

 

Figyelj oda az egészségedre!

Mivel a kezeléseket ülve kell végezni, az ezzel járó folyamatos igénybevétel miatt fej-, nyak-, és hátfájás, valamint ízületi bántalmak is felléphetnek. Az ülőmunka megterhelő hatásai elkerülhetők tevékenységed időnkénti megszakításával, testmozgással. Két vendég között tarts mindig kellő szünetet egészséged érdekében. Ha ezalatt átmozgatod magad egy rövid tornával, meglátod, hogy a munka is könnyebben fog menni. Számos kisvideót találhatsz az interneten, ahonnan pár perces tornagyakorlatokat tudsz ellesni.

Az egész napos zárt tér és a természetes fény hiánya nincs jó hatással a szemre, valamint a pszichikai állapotunkra. Éppen ezért, több alkalommal tarts legalább egy rövid szünetet és szellőztesd ki a fejedet és a szalont is.

A munkád során használt különböző ápolószerek, vegyi anyagok egészségre ártalmasak lehetnek, allergiát okozhatnak. Az egészségügyi és higiénés szabályok betartásával ezek a veszélyek csökkenthetők, elkerülhetők. Figyelj oda ezekre!

Ne keverd össze!

Sokan azt gondolják, hogy a lábápoló és a pedikűrös kifejezés egy az egyben ugyanazt a tevékenységet fedik le. Csakhogy, ez nem így van. A lábápoló nem egyenértékű a pedikűrös szóval.

Érdekességként megjegyezzük, hogy a pedikűr elnevezés két latin szó összeolvasztásából jött létre. Első fele a lábat jelentő „pedis”, második része pedig a gondoz, ellát igéket jelentő „cura” szóból származik.

 

Rokonszakmák

A lábápoló igen közeli rokonszakmája a kézápoló és műkörömépítő. Utóbbi a csuklótól az ujjhegyig történő ápolásával őrzi meg a kéz egészséges állapotát. A lábápoló szakember pedig a lábbal kapcsolatos szépészeti és karbantartó feladatok látja el. Kézápoló és műkörömépítő OKJ-s tanfolyamunkat teljesítve képes leszel vendéged kezének adottságait felmérni és meggyőződni arról, hogy a kézápolásnak vagy a műkörömépítésnek van-e bármilyen akadálya. Ezután – a kívánságát figyelembe véve – megtervezed a szolgáltatást.

Ha a családban te vagy az ügyeletes masszőr, akkor itt az idő, hogy komolyabban foglalkozz vele! Online masszázs tanfolyamunk megadja Neked a szükséges szakmai alapokat, így később is eldöntheted, hogy szeretnél-e drágább képzésekbe fogni. Ritka a jó szakember, válj Te azzá! Mivel ez egy online tanfolyam, személyes jelenlétet nem igényel. Másik nagy előnye, hogy időkorlát nélkül hozzáférhetsz a tananyaghoz. Ha érdekel ez a hivatás, olvasd el korábbi cikkünket, melyből azt is megtudhatod, mekkora a kereslet a masszőrökre.

Kozmetikai alapismeretek levelező tanfolyamunkat sikeresen teljesítve olyan elméleti tudásra tehetsz szert, mellyel képes leszel felmérni a kozmetikai kezelésre érkező vendég adottságait, bőrének állapotát, a kezelés szükségességét és mikéntjét. A kozmetikus feladatai közé tartozik még a szőrtelenítés, szőkítés, szempilla és szemöldök festés, sminkkészítés, műszempilla felhelyezés, valamint a szemöldökformázás is. Elméleti alapozó képzésünkkel át fogod látni a szakma rejtelmeit.

 

Ha elhatároztad magad

Jelentkezz lábápoló OKJ-s tanfolyamunkra, ha írásunk is megerősített, ez a szakma Neked való!

Várunk szeretettel képzéseinken! Tanulj velünk a felnőttképzés keretein belül.

 

 

Forrás: palyaorientacio.munka.hu, szakkepesites.hu, hivatascoach.blog.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések