Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@spiritakademia.hu e-mail címen.

Mi a különbség a porcelán és a zselés műköröm között?

Kíváncsi vagy, hogy mi a különbség a porcelán és a zselés műköröm között, és hogy melyik tanfolyamokon sajátíthatod el a műkörmös szakmát? Akkor olvass tovább!

A zselés műköröm

A műköröm építés során használt anyagokat kémiai úton állítják elő, ezek közül mindegyik szintetikus alapanyag. A zselés anyagok különböző sűrűségűek, bizonyos aktivátorokat tartalmaznak, melyek hatására polimerizációs folyamat megy végbe a bennük. Ez a folyamat vezet ahhoz, hogy az anyag megkeményedik és szagtalan, rugalmas bevonatot képez a köröm felszínén. A zselé anyagok aktivátora az UV fény, vagy újabb anyagok esetében a LED fény. A polimerizáció során az anyagban egy rácsos szerkezet alakul ki, a zselé teljes kötési ideje, mindig az adott zselé tulajdonságaitól függ. Kövesd a termék használati utasításait, tapasztald ki, hogyan a legmegfelelőbb! UV lámpában a teljes szilárdulási ideje 3 perc, de amennyiben váltott ujjakkal dolgozol, akkor 30-60 másodperc is elég. LED használata esetén a kötési idő jelentősen csökken.

Zselé fajták

A zselék lehetnek egyfázisúak, vagy többfázisúak. Többfázisú zseléről akkor beszélünk, ha többféle anyagot használunk (megfelelő sorrendben) a köröm építésekor. Az alapozó zselét követi a fedő zselé, azt pedig a fényzselé. Ezek sorrendje nem cserélhető fel! Az egyfázisú zselék sokkal sűrűbbek, mint a többfázisú társaik, ők az építőzselék. Az előbb említett 3 funkciót ez az egy zselé tölti be, egy anyagból építhetsz vele körmöt. A fényre kötő anyagok tulajdonsága, hogy felületük tapadós marad a lámpából kivéve. Ez segíti elő, hogy az egymást követő rétegek megfelelően kötődjenek egymáshoz. A tapadós réteg eltávolítható egy cleanser segítségével, vagy a legfelső réteget kialakíthatjuk egy fixálásmentes fényzselével, amely a köttetés után sima felületű lesz áttörlés nélkül is.

Az építőzseléknek több típusával is találkozhatsz. Fázisuk, színük és sűrűségük is különböző lehet. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen zselék találhatóak a Spirit Nails-nél, akkor nézz szét webshopunkban.

Mi kell a zselés műköröm készítéséhez?

A zselés műkörmök nagyon népszerűek, hiszen segítségükkel vendégeid számára készíthetsz visszafogott, géllakkhoz hasonló körmöket is, vagy nagyon vagány, hosszú és kirívó csodákat is alkothatsz. A felhasznált műköröm kellékek és műköröm alapanyagok száma attól függ, hogy milyen fajta körmöt készítesz vendéged számára:

A zselés műkörmök készítésekor beszélhetünk tippes és épített változatról. A tippes megoldás jó lehet akkor, ha a vendéged tövig lerágott, vagy levágott körmökkel érkezik hozzád. Ebben az esetben nem tudsz neki épített körmöket készíteni, mert nincs megfelelő szabadszél, amihez a műköröm sablon megfelelően felhelyezhető. A tippeket speciális tippragasztóval kell felhelyezni, melyek a levegőre és nyomásra kötnek. A zselés építésre akkor kerülhet sor, ha a saját körmök elég erősek. Az épített műköröm újratölthető és nagyon tartós. Strapabírósága annak köszönhető, hogy a zselé, sokkal rugalmasabb, mint a porcelán, így egy sérülés alkalmával nem annyira törékeny. A zselés körmök hátránya, hogy nem tudjuk leoldani őket, mint a géllakkot, hanem csak lereszelni lehet őket. Ezt csak szakszerűen szabad elvégezni műköröm csiszológép segítségével, mert reszelés közben megsérülhet a köröm felülete, ami miatt roncsolódhat, töredezhet a későbbiekben.

Az zselés műkörmök elkészítéséhez mindenképpen szükséged lesz jó pár alapanyagra és eszközre. Ezeket részletesebben megismerheted a Kézápoló és műkörömépítő tanfolyamunkon, vagy a webshopunkban. Biztosan szükséged lesz reszelőkre, kaparóra, bufferre, portalanító kefére, fertőtlenítőszerre, zsírtalanítóra, vízelvonóra, tapadás elősegítőre, különböző zselékre, tippekre, tippragasztóra, UV vagy LED lámpára stb. A listát napestig sorolhatnánk. Amennyiben nincs még műkörmös végzettséged, de szívesen készítenél magadnak otthon műkörmöt, akkor ez a műköröm szett lehet számodra a tökéletes. Ez egy géllakk készlet, ami a Gél lakk alaptanfolyamunk mellé automatikusan jár, így a megfelelő elméleti és gyakorlati ismereteket elsajátítva, gyönyörű körmöket készíthetsz magadnak.

A porcelán műköröm

A porcelán a legrégebb óta használt műköröm alapanyag, ami két összetevőből áll: porból és folyadékból. A polimerizáció a folyadék és a por elegyítésekor történik meg. Ecsettel kell felvinni a körömre, könnyen alakítható, azonban mivel levegőre köt a rendelkezésünkre álló idő kevesebb, mint a zselés műkörömnél. Létezik UV porcelán is, ami UV fényre köt. A porcelán fényét polírozással vagy fényzselé használatával lehet visszaadni a szilárdulási idő után. Előnye, hogy eltávolítása során nem kell lereszelni, mert leoldható. A porcelán műkörmök sokkal keményebbek, mint a zselések, emiatt könnyebben sérülhetnek, de nagyobb stabilitást is biztosítanak a saját körmök számára. A porcelán körmök készítése során a liquid erős, kellemetlen szagú lehet, figyelj arra, hogy ezt sok vendég nem szereti! Különböző műköröm formák kialakítására, műköröm minták készítésére is tökéletes alapanyag. Segítségével gyönyörű 3D rózsákat, virágokat készíthetsz vendéged számára.

A porcelán műköröm építéshez mi kell?

A porcelán műköröm építéséhez is majdnem ugyanazokra az alapanyagokra és eszközökre lesz szükséged, mint a zselés műkörmök elkészítésekor. A kivétel ebben az esetben annyi, hogy szükséged lesz magára a porcelán porra, az ahhoz tartozó liquidre és egy ecsetkészletre, amely segítségével felviszed a körömre az elegyet.

A fő különbségek a két anyag között

Az előző fejezetben említett műköröm fajták, azaz a zselés és porcelán műkörmök közötti különbségek pontos ismerete segíthet eldönteni, hogy szakemberként melyiket használd, vagy vendégként melyiket kérd. A porcelán két alkotóelemből tevődik össze, míg a zselé egy előre elkészített anyag. A porcelán levegőre, míg a zselé UV fényre köt meg, lámpában. A porcelán és a liquid összekeverésekor figyelni kell az arányokra, felvitelekor pedig arra, hogy a levegőn gyorsabban köt. Nehezebb vele dolgozni, mint a zselével, ezért tapasztaltabb műkörmösöknek ajánljuk. A zselés műköröm csak reszeléssel, csiszológép segítségével távolítható el, ami elvékonyíthatja a körmöket, ha nem szakszerűen végzik. Ezzel szemben a porcelán leoldható, így biztosan nem sérti a saját köröm felületét. A porcelán egy kemény, törékenyebb anyag, míg a zselé rugalmasabb, ezáltal jobban ellenáll az ütéseknek. A műkörmös szakemberek feladata eldönteni, hogy a vendég számára melyik fajta műköröm lenne a legmegfelelőbb.

Műkörmös tanfolyamok

A Spirit Akadémia célja, hogy magas színvonalú felnőttképzés során olyan hiányszakmákat betöltő szakembereket képezzenek, akik egyaránt megfelelő elméleti és gyakorlati tudással rendelkeznek. Számos műkörmös tanfolyam és továbbképzés közül válogathatsz honlapunkon.

Még nem tudod, hogy melyik lenne számodra a legmegfelelőbb? Akkor olvass tovább, mert részletesen bemutatjuk mindegyiket. Végül könnyedén eldöntheted, hogy neked melyik tetszik a legjobban és rögtön jelentkezhetsz a tanfolyamok valamelyikére.

OKJ műköröm tanfolyam

Biztosan hallottad már, hogy megszűnik az OKJ és ez igaz is! Amennyiben olyan bizonyítványt szeretnél szerezni, amellyel önálló vállalkozást indíthatsz, akkor a Kézápoló és műköröm építő tanfolyamunkat célszerű elvégezned. A műkörömépítő tanfolyam során megtanulhatod, a kézápolás csínját-bínját, a műkörömépítés elméletét és gyakorlatát, továbbá kézápoló szalon megfelelő kialakítását és a szükséges vállalati ismereteket is. A műköröm tanfolyam alatt a rengeteg előbb említett hasznos tudás mellett választ kaphatsz olyan gyakran ismételt kérdésekre is, mint a: „Miért esik le a műköröm?”, „Mi az a gombás fertőzés?”. Ez a képzés 4-6 hónapig tart. A műkörmös tanfolyam ára a honlapon megtalálható, mely már tartalmazza a Spirit Start műkörömépítő csomagot is. Bár az OKJ képzések 2020 decemberének utolsó napjával megszűntek, még van lehetőséged olyan csoportokhoz jelentkezni a gyakorlati képzésre, akik korábban kezdték meg a képzést. Ne habozz, jelentkezz!

Műköröm díszítő tanfolyam

Műköröm díszítő tanfolyamunkat alapvetően egy továbbképzésként hoztuk létre, hogy a már végzett OKJ-s kézápoló és műkörömépítő hallgatóink még jobban fejleszthessék gyakorlati tudásukat. Alapvető díszítési technikákat tanulhatnak, mint a különböző sellő- és csillámporok alkalmazása, minták festése, porcelán virágok készítése, nyomdázás, egyenes vonalak kialakítása, vagy akár a pulcsiminta. Képzésünket ajánljuk minden szakmabelinek és a szakma iránt érdeklődőknek egyaránt!

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő alaptanfolyam

A Kéz- és lábápoló, műkörömépítő alaptanfolyamunk egy levelező tanfolyam, ami azt jelenti, hogy szintén elvégezhető otthonról, vagy ahonnan csak szeretnéd. A képzés során olyan elméleti alapismereteket sajátíthatsz el, mint például: anatómia, ortopédia, bőrgyógyászat, kéz és lábápolás, hogy hogyan készül a műköröm és ennek az 5 alaptechnikája, díszítések, munkavédelem, vállalkozási alapismeretek, henna és masszázs. Ezt a képzést gyakorlatilag bárhol, bármikor elvégezheted, nem kell várnod semmire, csak jelentkezned szükséges. Ha szeretnél betekintést nyerni a fent említett témakörökbe, akkor biztos, hogy ez egy olyan átfogó tudást biztosító komplex képzés, amely által rengeteget fejlődhetsz!

Online tanfolyamaink

Gél lakk alaptanfolyam

A gél lakk alaptanfolyam, egy szuperintenzív műkörmös tanfolyam. Jár mellé egy otthoni gél lakk szett is, így a tanultakat egyből alkalmazhatod magadon, vagy akár barátaidon, családtagjaidon. Ez a műköröm tanfolyam online található és négy fő modulból áll: Bevezetés a gél lakkozás világába, Three step gél lakk készlet, One Step gél lakk készlet, Díszítés tippek és bónusz videók. Ez a képzés azért kitűnő, mert a gél lakkozás mellett tanulhatsz a kézmasszázsról, paraffinos ápolásról, henna- és akrilfestésről és még a csillámporos körömdíszítésről is. Abban az esetben, ha még nem tudod, hogy megfelelő lenne-e számodra a körmös szakma, akkor mindenképpen ajánljuk számodra ezt a tanfolyamot, hiszen az otthonod kényelméből derítheted ki, hogy élveznéd-e, vagy sem. Ha pedig csak szeretsz köröm lakkozni, elidőzni a saját körmeid ápolásával, akkor kitűnő lehet ez a képzés ahhoz, hogy akár 2-3 hétig is tartós, szép és ápolt körmöket varázsolj magadnak!

Online műköröm díszítő tanfolyam

Online műköröm díszítő tanfolyamunk lényegében ugyanaz, mint a tantermi díszítő tanfolyam, csak az interneten zajlik, így otthonról végezheted el. Az oktató élő kapcsolatban van a hallgatókkal, így a kommunikáció köztük folyamatos. Legalább 10 féle díszítési technikát sajátíthatsz el ezalatt a műköröm tanfolyam alatt. Megtanulhatod, hogy a rövid műköröm is könnyedén feldobható valamilyen műköröm minta alkalmazásával. Például a téli időszak slágere évek óta a pulcsiminta, ami egy „unalmas” fehér körmöt könnyen izgalmassá tehet. Virágok, porcelán 3D formák, sellőporok, csillámporok használatát sajátíthatod el, mesteri szinten. Mire vársz még? Jelentkezz!

Amennyiben az eddig felsorolt képzésekben nem találtad meg a számodra megfelelőt, akkor nézz szét a szépségápolási tanfolyamaink között és válaszd ki a számodra legszimpatikusabbat. A tavalyi év nagy kedvence a Műszempilla építő alaptanfolyamunk, mely könnyen válhat számodra is karrierré. Kérjük, ne felejtsd el, hogy a sokak által emlegetett „okleveles műkörmös tanfolyam” valójában nem oklevelet, hanem tanúsítványt ad. Oklevelet Magyarországon csak a felsőoktatásban, tehát egyetemen szerezhetsz. Képzéseink során egy hivatalos és egy sorszámmal ellátott dísztanúsítványt is adunk, melyeket kiállíthatsz szalonodban, vagy akár otthon is. Kezdd el építeni saját karriered, tanulj te is nálunk!

Források: Spirit Nails tankönyv, spiritakademia.hu

Képek: Pixabay, Unsplash

Boros Rebeka

További bejegyzések