Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@spiritakademia.hu e-mail címen.

Mi a különbség a szépségtanácsadók és a kozmetikusok között?

Szeretnéd tudni mik a különbségek a szépségtanácsadók és a kozmetikusok feladatai között? Ki mivel foglalkozik munkája során? Cikkünkből mindent megtudhatsz!

 

Szépségtanácsadó és kozmetikus – Ugyanaz, vagy sem?

A kozmetikus szakmát talán annyira már be sem kell mutatni, mindenki gondolatában ott szerepel egy-egy kép, hogy miket is csinál egy kozmetikus. Na de mi a helyzet a szépségtanácsadóval? Miben különbözik és miben hasonlít a kozmetikus szakmára?

A szépségtanácsadó képzés nem része a kozmetikusnak, viszont a kompetenciákat vizsgálva mégis elmondható, hogy a szépségtanácsadó feladatai nagyjából a kozmetikus feladatainak része. Majdnem úgy képzelhető el, hogy a kozmetikus egy nagy halmaz, és azon belül helyezkedik el egy kisebb, a szépségtanácsadók halmaza. Ez azért konkrétan nem teljesen így van, de talán így a legegyszerűbb leírni és elképzelni.

Most lássuk részletesen, hogy miket csinál pontosan egy szépségtanácsadó és mivel foglalkozik egy kozmetikus.

 

Mit csinál egy szépségtanácsadó?

Egy szépségtanácsadónak a következő feladatokat kell tudnia szakszerűen nyújtani:

 • Vendég kérésének megfelelő smink elkészítése;
 • összes műszempilla technika kivitelezése;
 • hagyományos körömlakkozás;
 • különböző test-, és arcfestési technikák;
 • tanácsadás, információszolgáltatás kozmetikumokkal, sminkkel, öltözékkel, otthoni szépségápolással kapcsolatban;
 • elláthat recepciós, adminisztrációs, illetve higiéniai tevékenységeket is szépészeti szolgáltató egységekben.

 

A kozmetikus feladatai

Egy kozmetikusnak a következőket kell tudnia profin elkészíteni a vendégek számára:

 • Tartós szempilla-, és szemöldökfestés;
 • szőrtelenítés, szőkítés;
 • szemöldökszedés / igazítás;
 • arckezelés;
 • sminkkészítés;
 • műszempilla felhelyezés;
 • vendég bőrtípusának diagnosztizálása, bőrrendellenességek, elváltozások megállapítása, ezáltal megfelelő kozmetikai kezelés meghatározása, valamint otthoni ápoláshoz javaslatok adása.

 

 

A két szakma egyezőségei

Ahogy láthatjuk, mindkét szakmában feltétel a sminkkészítés és a műszempilla felhelyezésének tudása. Sőt elmondhatjuk, hogy sminkelni, műszempillát építeni kizárólag kozmetikus, vagy szépségtanácsadó végzettséggel lehet. Nélkülözhetetlen tehát a kézügyesség és a kreativitás. Ha benned mindkét tulajdonság ott rejtőzik, bátran merj belevágni!

Egy kozmetikus és egy szépségtanácsadó munkája akkor sikeres, ha vendégeik elégedettek szolgáltatásuk minőségével és a személyes kapcsolattal. Tehát képesnek kell lenned a vendég elvárásait megérteni és megvalósítani, mindemellett önállóan tudnod kell az igényeket felmérni. Ehhez együttműködési készségre is nagy szükség van.

Fontos, hogy mind a kozmetikus, mind a szépségtanácsadó megnyerő, ápolt külsejű legyen. Ugye Te sem bíznád szívesen külsődet egy elhanyagolt kinézetű, saját magával nem törődő szakemberre?

Alapvető ezekben a szakmákban a jó kommunikációs, kapcsolatteremtő képesség. Nyilván nem mindegyik vendég szeret beszélgetni a szolgáltatás ideje alatt, de ha erre lenne igénye, ne a kínos csend uralja a teret.

Nélkülözhetetlen a felelősségtudat és a figyelem is, hogy legjobb tudása szerint teljes figyelmét a vendégre irányítva járjon el a kozmetikus és a szépségtanácsadó is. Valamint nem árt, ha társul mellé nagyfokú problémamegoldó képesség is.

 

Szeretnél vállalkozó lenni?

Sok más szakmával ellentétben, mindkét szakma esetében viszonylag könnyen kialakítható önálló vállalkozás. Persze azért nem árt, ha vannak hozzá vállalkozói kompetenciáid.

Ehhez pontosan tudnod kell mit és azt hogyan akarsz megvalósítani. Először muszáj lesz számba venned, hogy van-e hozzá elég kezdőtőkéd és ha belevágsz, lesz-e az adott környéken elég ügyfeled. Az sem mindegy, hogy mennyi konkurens van a körzetedben. Indíthatsz egy egyszerűbb pénzügyi tervezéssel és piackutatással. Elemezd ki a konkurenseidet, hogy tudd, miben legyen más a Te szolgáltatásod a többiekétől.

Ezután következhet a néhány oldalas üzleti terved elkészítése. Ennek meglétét sokszor pályázatokhoz, támogatásokhoz is kérik. Ebben kell nagyvonalakban szerepelnie, hogy vállalkozásod hogyan is fog eljutni az első lépéstől az utolsóig.

Egy vállalkozásba nem törvényszerű úgy belevágni, hogy felmondasz az előző munkahelyeden. Ha munkáltatód lehetőséget ad részedre, hogy részmunkaidőben dolgozz nála, akkor lehet, hogy célszerűbb először így megpróbálni a vállalkozást. Így az idő másik felében vállalkozásodat tudod építgetni. Ha a főnököd erre nem ad lehetőséget, de Te mégsem szeretnél egyelőre felmondani – bár sokkal nehezebb dolgod lesz, – azt is megteheted, hogy munka után, este, hétvégén szánsz időt a vállalkozásodra.

Ha elindítod a vállalkozásod, arra majd mindenképp figyelj, hogy fordíts elég időt saját magad népszerűsítésére. Legyen egy saját honlapod, vagy legalábbis posztolj a közösségi média felületein, főként Facebookon és Instagramon.

 

Derítsünk fényt a különbségekre

Ahogy látjuk, a két szakma közti legfőbb egyezőség az a sminkelés és műszempilla felhelyezés képessége, valamint javaslatok adása kozmetikumokkal, otthoni ápolással kapcsolatban. Ha ezek mind-mind érdekelnek Téged, bármelyik szakma közül tudsz választani.

Mivel két külön foglalkozásról beszélünk, természetesen nem egyezik meg teljesen a két szakma. De akkor mégis mik a különbségek?

A közös feladatokon kívül, a kozmetikus legfőbb feladatai az arckezelés és a különféle kozmetikai kezelések, természetesen a vendég bőrtípusának elemzése után. Arckezelés során a kozmetikus először is alaposan megtisztítja a vendég bőrét, aztán jön egy kellemes masszírozás. Utána elhanyagolhatatlan lépés az arc felpuhítása, hogy kellőképpen megnyíljanak a pórusok a következő lépéshez, a tisztításhoz. Ezután jöhet egy gondos fertőtlenítés, összehúzás, majd nyugtatás, valamint a végső lépés a megfelelő táplálás.

Egy szépségtanácsadónak viszont, a megegyező tevékenységeken kívül, ahogy a nevében is szerepel, egyik legfontosabb feladata a tanácsadás, információszolgáltatás kozmetikumokkal, sminkkel, öltözékkel, otthoni szépségápolással kapcsolatban. Tudniuk kell tanácsot adni a személyiségjegyekhez, valamint az alkalomhoz illő sminkkel, körömlakkozással, öltözékkel kapcsolatban. Ehhez ismerniük szükséges, hogy adott életkorhoz milyen stílus illik sminkben, ruhában, illetve a köröm színében.

 

Számos lehetőség külföldi elhelyezkedésre

Ahogy Magyarországon, külföldön is nagy az igény mind a kozmetikusok, mind a szépségtanácsadók iránt. Nem hiába, a szépségápolás a top szolgáltatások közé tartozik, amiket a vendégek keresnek és hajlandók is érte fizetni.

Jó hírünk van, mert szépségtanácsadó OKJ-s tanfolyamunk sikeres elvégzése esetén igényelhetsz mellé – a külföldi munkavállaláshoz szükséges – Europass bizonyítvány-kiegészítőt. Ez is az OKJ-s képzések nagy előnye.

Ne feledd, a szépségipar folyamatosan dübörög! A szépségszakmában dolgozókra mindig is nagy szükség lesz.

 

Szépségtanácsadó tanfolyamunkhoz ajándék is jár

Az alábbi követelménymodulokat kell teljesítened ahhoz, hogy szépségtanácsadó OKJ-s vizsgát tehess, amire még 2022. december 31-ig van lehetőséged:

 • Munkavédelem és marketing
 • Szépségtanácsadás
 • Foglalkoztatás I.
 • Foglalkoztatás II.

A tanfolyamra történő jelentkezéssel automatikusan jár részedre a nagy értékű Spirit Start csomag, ami a modulzáró vizsga után a saját tulajdonodba kerül. Ez tartalmazza a felnőttképzés teljes eszköz-, és anyagszükségletét műszempilla építéshez, sminkeléshez, hagyományos körömlakkozáshoz, valamint testfestéshez.

Emellett részletfizetési lehetőséget is biztosítunk számodra, ha a mi képzésünket választod.

Szépségtanácsadó OKJ tanfolyamunk Budapest mellett még számos városban elérhető, pl. Kaposváron, Szegeden, Székesfehérváron is.

Végezd el a tanfolyamot, hogy egy jól menő szépségtanácsadó állásod lehessen!

 

Kozmetikai alapismeret tanfolyam

Ha szeretnél többet megtudni, hogy is zajlik egy kozmetikus munkája, mi alapján dönt a megfelelő kezelések közül, végezd el kozmetikai alapismeretek levelező tanfolyamunkat. Elméleti alapozó képzésünkkel át fogod látni a szakma rejtelmeit. Ha arra nincs időd, hogy iskolapadban tegyél szert a tudásra és nem szeretnéd, hogy több év legyen, mire végzel a képzéssel, akkor a levelező kozmetikai tanfolyamunk igazán Neked való!

Nem kell, hogy terheljen a beiratkozás fáradalma. Mindent online el tudunk intézni, hogy megkönnyítsük számodra a jelentkezés folyamatát. A levelező oktatás során Te magad oszthatod be, hogy mik azok a napok, amikor előkerül a tanulnivaló, a saját időbeosztásod alapján tanulhatsz otthonod kényelméből. Ugye milyen jól hangzik?

Az alapozó képzés elvégzésével egy biztos megélhetést nyújtó szakma eléréséhez teszed meg az első lépést! Ha felkeltette érdeklődésedet, weboldalunkon kaphatsz róla további információt.

A képzés sikeres elvégzéséhez nem kell vizsga, csak a házi feladatokat kell megoldanod. Aki végzett a tanfolyammal, annak pedig névre szóló tanúsítványt állítunk ki.

Szeretnénk a tananyagunk tartalmából egy kis ízelítőt adni számodra. Nem csak a felszínét mutatjuk meg a kozmetikusok világának, hanem mélyebben is beleláthatsz, hogy miből áll a munkájuk.

 • gazdasági és munkajogi ismeretek
 • kozmetikus szakmai ismeretek
 • kozmetikus anyagismeret
 • elektrokozmetikai ismeretek
 • szakmai etika

Ahogy láthatod, széles körű tudást fogsz elsajátítani képzésünk elvégzése folyamán. Nem csak a kezelésekbe, a kozmetikusok által használt anyagok sokaságába is bepillantást fogsz nyerni, valamint az ehhez szükséges minden elméleti anyag a rendelkezésedre fog állni, amely 12 oktató füzetből áll. A füzetek színes képes mellékletekkel segítve biztosítják a színvonalas szakmai képzést.

 

Ha a szépészet többi ága is érdekel

Kozmetikai alapismeretek-, és Szépségtanácsadó OKJ-s tanfolyamunkon kívül további szépészeti tanfolyamok is vannak kínálatunkban. Válogass közülük kedvedre:

Illetve, ha a kozmetikusok, vagy szépségtanácsadók feladatai közül téged csak a sminkelés fogott meg igazán, akkor ajánljuk figyelmedbe online smink tanfolyamunkat.

Ha érdekel a szépészet világa, nézd át professzionális minőségű műköröm alapanyagok, tartozékok és sminkecsetek széles választékát kedvező áron kínáló webáruházunkat. Itt biztosan találsz kedvedre való termékeket.

 

Vágj bele!

Ha kedvet kaptál, hogy szépségtanácsadó-, vagy kozmetikai alapismeretek tanfolyamunkat, illetve, hogy a többi szépészeti tanfolyamunk közül valamelyiket elsajátítsd, vágj bele, hiszen még külföldön is nagy az igény a szépészeti szakmák művelői iránt.

Várunk szeretettel képzéseinken!

 

Forrás: beauty-forum.hu, palyaorientacio.munka.hu, sikermania.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések