Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@spiritakademia.hu e-mail címen.

Hogyan lehetsz sikeres sminkes?

Mai cikkünkben bevezetünk téged a sminkelés világába. Eláruljuk, hogyan lehetsz sikeres sminkes és melyik tanfolyamok elvégzésével sajátíthatod el ezt a szakmát.

 

Milyen tulajdonságokra lesz szükséged, ha profi sminkes szeretnél lenni?

Sokan azt gondolják, hogy sminkesnek lenni könnyű, elvégzel egy-két képzést és máris dübörög a biznisz, sorra jönnek a vendégek és mindenkiből profi sminkes válik. Ha eddig te is ezt hitted, akkor most jól figyelj, mi részletesen elmondjuk neked, hogy mekkora feladat is ez valójában.

Kitartás és alázat

Mindenekelőtt amire a legnagyobb szükséged van sminkesként az a kitartás és az alázat. Talán közhelyesen hangozhat, de nem hiába tartja a mondás: „Gyakorlat teszi a mestert”. Ha ezt te is komolyan veszed és rendíthetetlenül dolgozol a céljaidért, akkor előbb-utóbb a munkád gyümölcse biztosan beérik és te is professzionális sminkes lehetsz.

Szépérzék

A sminkes állás nélkülözhetetlen „alapanyaga” a szépérzék. Fontos tudnod, hogy melyik szín melyikkel és melyik textúra mivel illik össze, alkot majd szenzációs együttest. Annak ellenére, hogy a sminkelésben nincsenek szabályok és egyik fő eleme a kreativitás, mégis lényeges, hogy rendelkezz olyan alapismeretekkel, melyek segítenek egy tökéletes egységes megjelenést kreálnod.

Kreativitás, mint egy kis plusz

A szakma legjobbjai azért lettek kiemelkedőek mert valami újat mutattak, azt a bizonyos pluszt. Ebben a foglalkozásban szükséged lesz a kreativitásodra. Sokszor nem csak nappali sminket kell majd készítened, hanem akár fotózásokra fantáziadús elemeket kell megelevenítened a munkáidban. Ilyen esetekben létfontosságú, hogy bátran merj kísérletezni a színekkel, textúrákkal, maszkmesteri anyagokkal. A sminkelésben nincsenek szabályok! Ha te egy rúzst éppen szemhéjtusnak szeretnél használni, vagy egy szemhéjpúdert esetleg ajkakon kipróbálni, akkor tedd meg! Próbálkozz, tesztelj és nyugodtan engedd el a kreativitásod. Ne ijedj meg, ha az első pár alkalommal nem kapsz csodálatos végeredményt. Gyakorolj és biztosan felfedezed azokat a technikákat, amik a te titkos fegyvereid lesznek!

Önkifejezés

Bár az önkifejezés szorosan kötődik az előző ponthoz, mégis jelentőségteljesnek tartanánk kiemelni, hogy munkáid meghatározó pontja, hogy te magad is megjelenj bennük. A smink tökéletes módja lehet az önkifejezésnek, rengeteg dolgot elárulhatsz a segítségével. Kiemelheted az általad előnyösnek vélt részeket és háttérbe szoríthatod a kevésbé kedvelteket. Saját stílusod kialakulásával alkotásaid felismerhetők, megjegyezhetőek lesznek.

Kommunikáció

Az egyik nélkülözhetetlen dolog az emberiség számára a kommunikáció. A sminkes szakmában tudnod kell, hogy mikor és mennyit beszélhetsz vendégeiddel, hogy ez ne menjen a munkád rovására. Szintén a fotózásokon, bemutatókon elkészített sminkeknél nagyon feszített menetrend van, melyet mindenképpen tartanod kell. Meg kell találnod az arany középutat, hogy pont annyit beszéljetek amennyi szükséges ahhoz, hogy megismerd a vendégedet, de még időben elkészítsd a munkádat.

Marketing

Végül még egy olyan dolog, ami bár tanulható, mégis kell hozzá egy minimális kis érzék: a marketing. Amennyiben a 21. században ismert és sikeres sminkes szeretnél lenni, akkor a social media felületek alkalmazása létfontosságú számodra. Tanfolyamainkon ezekről is szót ejtünk, megtanítjuk, hogy hogyan használhatod ezeket a csatornákat helyesen a vállalkozásod sikerességének érdekében.

 

Mi szükséges ahhoz, hogy igazán sikeres sminkes legyél?

Megfelelő termékek, alapanyagok

A hibátlan sminkek elkészítéséhez elengedhetetlen a megfelelő termékek, alapanyagok használata. Részletesen ismerned kell az összetevőket és azok esetleges kémiai reakcióit. Vendégedet mindig kérdezd ki az anyagok használata előtt az esetleges allergiáiról. Gyakorolj sokat és teszteld, hogy neked melyik termékek válnak be melyik bőrtípusokon. Igyekezz kerülni az alkoholt tartalmazó és túlzottan illatosított készítményeket, hiszen ezek gyakran allergiás reakciót válthatnak ki az érzékeny bőrű embereknél.

 

Sminkecsetek

Sokszor elfeledkezhetünk arról, hogy egy igazán szép smink nem csak a megfelelő alapanyagokon, hanem a magas minőségű ecseteken is múlik. Egy igazán jó sminkes tudja, hogy a szép munkához kulcsfontosságú ezek megléte, hiszen csak jó ecsetek segítségével tudsz pontos, precíz, tökéletesen elsatírozott sminket alkotni. Sokan sajnálják a pénzt a drágább, minőségibb ecsetekre, de hidd el, hogy ezekre megéri beruházni. Az ecseteknél fokozott figyelmet kell fordítanod azok tisztítására is, hiszen ezek lehetnek a baktériumok legkedveltebb és leggyakoribb búvóhelyei. Alaposan mosd ki minden vendéged előtt és után is őket!

Higiénia

A higiénia talán az egyik legfontosabb dolog, amire egy sminkesnek figyelnie kell. A fertőzések is nagyon veszélyesek lehetnek, de már a megjelenésedkor és megítélésedkor is fontos szerepet játszik a tisztaság és rendezettség. Ha sikeres szeretnél lenni ebben a szakmában, akkor jó, ha nem csak a sminkes táska, de annak tartalma is makulátlan. Ne hagyd, hogy minden termékeden rajta legyen az alapozós ujjlenyomatod, vagy a porpúder maradványai! Mindig mindent tisztogass le miután használtad, és csak úgy rakd el a sminkes bőröndödbe. Ha még nincs sminkes táskád, akkor nézz szét nálunk és válaszd ki kedvenc színedben webáruházunkban! Találj ki egy rendszert, ami szerint elpakolod a termékeid, így sokkal könnyebben és gyorsabban hozzájuk férsz majd, ha szükséged lesz rájuk.

Figyelj a saját megjelenésedre is, mindig ápoltan érkezz 1-1 smink elkészítésére, de figyelj, hogy soha ne akard „túlragyogni” a vendégedet. Az ecseteidet tartsd a legtisztábban az összes eszközöd közül, hiszen ezekkel okozhatod a legnagyobb kárt! Egy koszos ecsettel, vagy szivaccsal dolgozó sminkest meglátva mindenki elborzad és azonnal menekülőre fogják! A higiénia elhanyagolásával könnyen megjelenhet a kötőhártya-gyulladás, herpesz, bakteriális fertőzés, bőrgomba és akár pattanás is. Ajánljuk figyelmedbe, hogy tájékozódj ezekről, hogy felismerd ezeket a betegségeket, ha munkád során találkozol velük!

Bőrápolás

A smink olyan, mint egy festmény. A festmény pedig akkor lesz igazán szép, ha jó minőségű vászonra készül. A vízhiányos bőr sokszor a legnagyobb probléma lehet számodra. Egy dehidratál, hámló bőrrel nagyon nehéz dolgozni, így, ha valaki bejelentkezik hozzád már az időpontja előtt jóval hívd fel a vízfogyasztás fontosságára a figyelmét. Egy jelesebb nap előtt szükséges lehet az újra-hidratálás a szép smink végeredménye érdekében. Azonban igyekezz arra is figyelni, hogy vendégeid kezét ne csak a sminkelés előtt fogd, hanem utána is. Segíts nekik tanácsaiddal, kezelésekkel, hogy hogyan ápolják bőrüket a sminkelés előtt és után egyaránt!

 

Maszkolás

A 21. század egyik nagy slágere a maszkolás, maszkolási technikák. Te is biztosan találkoztál már ezekkel Halloween-kor, vagy színházban, esetleg TV műsorokban. A halloweeni sminkek egyre népszerűbbek, így jó, ha te is el tudsz készíteni pár véres, lőtt-, nyílt sebet. A mai világban az emberek elvárása már nem csak egy esküvői sminkes. Vágynak arra, hogy valami többet, valami extrát mutass. Legyen ez a maszkolás!

Az OKJ megszűnése

Sok helyen olvashattad már, hogy 2021. január elsejével a régi rendszer szerinti OKJ megszűnik. Ez valóban így van, de ne ess kétségbe még akkor sem, ha csak éppen most jutott eszedbe, hogy szívesen elvégeznél még egy ilyen képzést. Mivel a Spirit Akadémia decemberben rengeteg OKJ-s képzéseket indított, így biztosan tudsz még valamelyikhez csatlakozni és elsajátítani az általad választott szakmát. Az összes képzésünket megtalálod weboldalunkra kattintva, ahol könnyedén összehasonlíthatod őket és részletesen tájékozódhatsz róluk. Ha nem szeretnéd te magad végig nézni ezeket, akkor olvass tovább és részletesen bemutatjuk őket. Habár megszűnik az OKJ, megláthatod, hogy rengeteg más lehetőséged is van még.

Melyik tanfolyamokon tanulhatsz a sminkelésről?

Szépségtanácsadó OKJ-s tanfolyam

A Szépségtanácsadó tanfolyam még a régi OKJ tanfolyamok közé tartozik, ezért ez az utolsó lehetőséged, hogy ezt elvégezd. A képzés elvégzése után a szépségtanácsadó feladatai közé fognak tartozni például a különböző műszempilla-technikák, a smink elkészítése, a test- és arcfestés alkalmazása, recepciós, adminisztrációs és higiéniai feladatok elvégzése, a köröm hagyományos lakkozása, információszolgáltatás kozmetikumokkal, tanácsadás az otthoni szépségápolással kapcsolatban. A megszerzett szakmai képesítéssel könnyen elhelyezkedhetsz sminkesként, vagy akár szempilla stylistként is. Ehhez a képzéshez már csak korlátozott számban lehet csatlakozni!

 

Sminkes tanfolyam

A Sminkes képzés elvégzése után képes leszel felmérni a vendég bőrének állapotát és előkészülni az alap- és divatsminkek elkészítéséhez. Munkádat a divatvilág által támasztott követelményeknek megfelelően kell végzed majd. Mindig szem előtt kell tartanod a vendégeid kéréseit, és azokat az esetleges szóban forgó alkalomhoz kell igazítanod a smink megvalósításakor. Ezen felül bőrápolási tanácsokat adhatsz és minden elkészült smink után tájékoztatod ügyfeled annak megtartásának módjairól. A tanfolyam nagy előnye, hogy az ország egész területéről elvégezheted, hiszen ez egy online képzés.  Bár ez nem tartozik az OKJ képzések közé, mégis egy tökéletes tanfolyam, mielőtt komolyabban belevágnál a szakma elsajátításába. Ezzel a tanfolyammal könnyedén, kis befektetéssel kiderítheted, hogy neked való-e ez a hivatás. Ne habozz, kattints és jelentkezz még ma és végezd el Sminkes tanfolyamunkat otthonod kényelméből!

 

Egyéb szépségápolási tanfolyamaink

A fent említett tanfolyamokon kívül még rengeteg Szépségápolási tanfolyamot találsz a Spirit Akadémiánál. Talán a 21. században egy-egy szép sminkhez már nélkülözhetetlen egy szép műszempilla. Ez lehet soros, tincses, vagy akár szálas is. A Szépségtanácsadó OKJ képzés során a hallgatók megtanulják a szálas műszempilla építés alapjait. Azonban ha te még ezen nem vettél részt, vagy mélyebben beleásnád magad a témába, akkor mindenképp ajánlanánk neked három képzést: Classic műszempilla építő alaptanfolyam, Duplázó műszempilla építő tanfolyam és a Volume műszempilla építő tanfolyam. Ezek segítségével még feltűnőbbé, igézőbbe teheted sminkjeidet vendégeid számára.

Amennyiben a kozmetika világa és a bőrápolás foglalkoztat jobban, akkor a Kozmetikai alapismeretek tanfolyamunkat neked találták ki. Ezt a képzést is elvégezheted otthonról, jelentkezz és kezdd el még ma!

Bár a sminknek sok köze nincs a kéz- és lábápoláshoz, azonban a fotózások, különböző események alkalmával számodra is jól jöhet, ha ezekben is jártas vagy. A Kézápoló és műköröm építő, illetve Lábápoló OKJ szakmák elsajátítására is ez az utolsó lehetőséged, így javasoljuk, jól fontold meg ezeket az alternatívákat is.

 

Új tanfolyamok

Mint már említettük az OKJ képzések 2021-ben megszűnnek, azonban koránt sem kell izgulnod, hiszen hamarosan érkeznek a helyükre új tanfolyamok. Ha felkeltettük érdeklődésed, akkor további információkért kísérd figyelemmel honlapunkat és Facebook oldalunkat, mert hamarosan friss tudnivalókkal érkezünk!

 

Forrás: spiritakademia.hu

Képek: Unsplash

 

Matics Kata

További bejegyzések