Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@spiritakademia.hu e-mail címen.

A műszempilla építők munkájáról elsőkézből

Tippeket adunk, hogyan válhat belőled jó műszempilla építő, milyen alapanyagokat és eszközöket válassz a munkád során, hogy a végeredmény kifogástalan legyen. 

 

A műszempilla építés története röviden

Mára már az egész világot meghódította a szálankénti szempilla építés művészete. A szempilla stylist szakma Ázsiából indult, majd a ’90-es évek elején Amerikában is ismertté vált. Magyarországon kezdetben csak kiegészítő szolgáltatásként volt elérhető, azonban jelenleg már egyre több olyan szakemberrel találkozhatunk, aki főállású műszempilla építő.

A Spirit Akadémia célja az, hogy a tanfolyamain résztvevő hallgatók számára olyan elméleti és gyakorlati tudást biztosítsanak, melyekkel a tanítványok a legjobb szempilla stylistok közé tartozhatnak majd.

Milyen tanfolyamot kell elvégezned ahhoz, hogy szempilla stylist lehess?

Amennyiben műszempilla építő szeretnél lenni, akkor két lehetőséged van a tanfolyamok kiválasztása előtt. El kell döntened, hogy OKJ-s képzésen szeretnél részt venni, vagy „csak” tanúsítványt adó tanfolyamot végeznél el.

OKJ-s tanfolyamok

Az OKJ-s rendszerben kettő olyan képzés található jelenleg, melyek elvégeztével műszempilla építő válhat belőled. Az egyik ilyen tanfolyam a Kozmetikus, a másik pedig a Szépségtanácsadó

A Kozmetikus szakma jelenleg is nagyon népszerű, sokrétű foglalkozás, amellyel nem csak a műszempilla építés minden fortélyát tanulhatod meg, hanem a bőr állapotának felmérését, ezzel kapcsolatos kezeléseket, és azokhoz szükséges kozmetikai készítmények használatát is. Továbbá készíthetsz vendégeid számára sminkeket és elektrokozmetikai kezeléseket is.

A Szépségtanácsadó tanfolyam keretein belül a műszempilla építés mellett a hallgatók szintén megtanulják a recepciós, adminisztrációs és higiéniai feladatokat, a test- és arcfestést, a köröm lakkozását és a sminkelést is.

 

Tanúsítványt adó képzések

A tanúsítványt adó képzésekből már sokkal nagyobb választék van, hiszen ezek időtartama lényegesen kisebb, mint az OKJ tanfolyamoké. Ezek elvégzése után a képzési intézmény tanúsítványt biztosít, mely igazolja a hallgatók számára, hogy a tanfolyamot sikeresen teljesítették. Válogathatsz távoktatásban zajló és személyes, kontaktórás tanfolyamaink közül is.

A szempilla stylist szakma elsajátításához általában három egymásra épülő, különálló műszempilla tanfolyam elvégzésre van szükség. Ezek sorban így néznek ki: első, a Classic műszempilla építő alaptanfolyam, második a Duplázó-, és végül a Volume műszempilla építő tanfolyam. Az alaptanfolyam során megtanulhatod, hogy hogyan kell egy szál műszempillát felhelyezni egy szál természetes pillára. Amennyiben te a fent említett OKJ-s képzések valamelyikén már részt vettél, akkor ezt biztosan tanultad, így számodra a következő lépcsőfok a Duplázó műszempilla építő tanfolyam. Ezen képzés során megtanulhatod a duplázási technikákat, illetve, hogy hogyan applikálhatunk fel két műszempillát egy természetes szempillára. Ha ezt a módszert még nem tanultad, akkor kattints ide és jelentkezz a számodra megfelelő városba és időpontra!

Abban az esetben, ha a 2D technikát is kisujjból kirázod az utolsó és legösszetettebb pillás képzés a Volume műszempilla építő tanfolyam. Erre csak akkor célszerű jelentkezned, ha úgy érzed, hogy az előző két tanfolyamon tanultakat már jól, könnyen tudod alkalmazni. Fontos, hogy biztos alapokra építkezz, hiszen itt már 3-6 műszempilla szálat is megtanítanak felhelyezni egy természetes szempillára. A vendégek által leggyakrabban kért szolgáltatás a 3D műszempilla szett, így mindenképpen érdemes elvégezned ezt a tanfolyamot is. Mivel egy olyan szakmáról beszélünk, ami rohamos ütemben fejlődik és mindig van benne valami újdonság, ezért a három alaptanfolyamon felül érdemes mindig figyelned az aktuális trendeket és divatot. Fordíts időt ezek elsajátítására is, hogy minél színesebb szolgáltatást tudj nyújtani vendégeid számára!

Levelező oktatás

Mindezek mellett Kozmetikai alapismeretek tanfolyamunk is egy olyan tanúsítványt adó képzés, ami távoktatásban zajlik, így az otthon kényelmét élvezve tanulhatunk a bőr kezeléséről, masszírozásáról és hasonlókról. Sok hallgatónk ezt a tanfolyamot is elvégzi, hogy szempilla stylistként egy átfogóbb tudást szerezzen, továbbá minél több szolgáltatást nyújthasson vendégei számára. Amennyiben felkeltette érdeklődésedet a Kozmetikai alapismeretek tanfolyamunk, jelentkezz ezen a linken!

Hogyan válhatsz jó szakemberré?

Ahhoz, hogy a profi műszempilla építők közé tartozz, jó pár dolgot figyelembe kell venned már a szakma tanulásának legelején. A Spirit Akadémia a szépségápolási képzések szakértője, így biztos lehetsz abban, hogy tanfolyamainkon megfelelő ismereteket, készségeket szerzel majd. Egyaránt magas színvonalú elméleti és gyakorlati szaktudást adunk át számodra.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkezned, ha igazán jó akarsz lenni?

Türelem

Kulcsfontosságú dolog egy magas színvonalú képzés elvégzése után a türelem és a gyakorlás. A türelem a szakmabeliek egyik legfontosabb tulajdonsága, mivel sokszor egy teljes szett műszempilla felrakás 1,5-3 óra is lehet. A gyakorlás szintén elengedhetetlen, hiszen ismerjük a mondást: „Ismétlés a tudás atyja.”. A Classic műszempilla építő tanfolyamon a tanítványok általában 3-4 óra alatt applikálják első 1D szettjüket, melynek ideje megfelelő gyakorlással a későbbiekben akár 50 percre is csökkenthető. Ez a példa is tökéletesen szemlélteti azt, hogy a befektetett energia megtérül, lényegesen tudod majd növelni a vendégeid számát, ha a gyakorlások által az építési idő lecsökken. Ezzel nagyobb bevételhez juthatsz, azonban mindig figyelj arra, hogy ez ne menjen a minőségi munka kárára.

Fiatal nő, szabadság, haj, szempilla, tetoválás

Kreativitás

A következő elengedhetetlen tulajdonság, amire szüksége van egy jó műszempilla építőnek az a kreativitás, művészi érzék. Az applikálás során fontos, hogy felismerd vendéged szemformáját, tudd, hogy milyen sűrűségű, hosszúságú, vastagságú, ívű és nem utolsó sorban színű műszempilla állna jól neki. Kreativitásod nyugodtan szabadon engedheted, azonban mindig törekedj a vendég kéréseit, igényeit szem előtt tartani és az ő elégedettségére törekedni. Ha kísérletezős kedvedben vagy, vagy csak versenyre készülsz, igyekezz olyan modellt választani, akinek arcához és tekintetéhez az általad elképzelt szett illik. Bátran próbálkozz új ívekkel és színekkel, akár még hosszúságokkal is. Nagyon sok új trenddel találkozhatsz, tanulmányozd ezeket és gyakorolj. A babafej és a soros műszempilla segítségedre lehet a művészi érzéked kiélésénél, ne félj ezeket használni. Nyugodtan kísérletezz, így később vendégeidnek már biztos tudással leszel képes megépíteni azt a szettet, melyet elképzelt. Szívesen jelentkeznél valamilyen versenyre, hogy megmérettesd tudásod? Rengeteg lehetőség van, használd ki őket!

Megéri-e drágább, minőségi alapanyagokkal dolgoznod?

A kimagasló minőségű alapanyagok és eszközök használatát elengedhetetlen megemlíteni, hiszen ezek megléte létfontosságú a megfelelő munkához. Gondolj arra, hogy habár a kiváló minőségű termékek ára egy picit magasabb lehet a megszokottnál, általuk a munkád is eredményesebb, és a vendégeid is elégedettebbek lesznek. Hosszútávon így megéri jó alapanyagokkal és eszközökkel dolgozni, mivel az erre fordított plusz költséged sokszorosan fog megtérülni a vendégeid részéről. Például: az egyik legdrágább alapanyag a szempilla ragasztó. Ha régóta vagy a szakmában, biztosan te is találkoztál már jobb és rosszabb minőségűekkel is. Sok ragasztó idő előtt megköt, nyúlik, vagy hamar kiszárad; ami nagyban fogja befolyásolni a felépített műszempilla szetted tartósságát.

Igyekezz a hosszú távú céljaidat szem előtt tartani és aszerint befektetni jelenlegi eszközeidbe, alapanyagaidba. Esetleg nem találtad meg még a számodra tökéletes márkát? A Spirit Lashes készletek biztosan a prémium kategóriába tartoznak, így bátran ajánljuk a szakma legjobbjainak és kezdőinek egyaránt.

Végül megemlítenénk a folyamatos tanulást, továbbképzések lehetőségét. Ne felejts el az alaptanfolyamok után is időt szánni a fejlődésre. Jelentkezz versenyekre, kisebb tanfolyamokra és ismerd meg az új trendeket, divatot. Vannak különféle szempilla díszítési technikák, melyeket jó, ha te is el tudsz készíteni, mert a vendégeid bármikor kérhetik ezeket. Ilyen lehet például a színes szempillák alkalmazása, de akár a kővel díszített pillasor is. A műszempillák világa elég gyorsan változik, ha csak az alapfogalmakra gondolunk vissza akkor régen 3D technikának neveztük a mai 1D technikát. Figyelj az újításokra, kövesd a szakma fejlődését! 

 

Milyen szempilla építési technikákat szükséges ismerned?

A szálas műszempillák elődei a tincses műszempilla és a soros a műszempilla. Célszerű, ha ezek felrakásával is tisztában vagy, kiváltképp, ha még esetleg a sminkelés is a szolgáltatásaid között van. Általában ezeket a műszempillákat különleges alkalmakra kérik a vendégek, valószínűleg sokkal ritkábban, mint a szálas szempillákat. Ennek ellenére jó, ha tisztában vagy ezekkel is és el tudod készíteni őket, amennyiben ezt kérik.

A szálas műszempilla építés három különböző részre oszlik el, melyet már feljebb is említettünk: 1D, 2D és Volume műszempillák. A Classic műszempilla építés (1D) egyre ritkább, azonban a szakmának ez az alapja, így kötelező ezt is megtanulnod. Túlnyomó többségben a vendégek által leggyakrabban kértek a 2-3D szettek, hiszen ezekkel a szempilla építési technikákkal elérhetünk természetes, de akár drámai hatást is. A Volume műszempilla építéskor 3-10 szál szempillát is felrakhatunk egy természetes pillára. Első és legfontosabb alapszabályod mindig legyen az, hogy soha ne árts a természetes szempilláknak!

A tanultak alapján mérd fel, hogy milyen állapotban vannak a vendégeid szempillái, milyen szett állna jól neki, és hogy hány szál műszempillát bírna el a saját pillája. Ne károsítsd a vendégeid szempilláit, inkább beszéld le őket az általuk áhított drámai hatásról, ha úgy látod, hogy roncsoló lehet, amit kérnek.

Kiválasztottál egy képzést, de 2020-ban megszűnik az OKJ?

Az OKJ képzések 2020 után teljesen átalakulnak, erről már biztosan hallottál. Amennyiben kiválasztottad valamelyik feljebb leírt képzésünket és most megijedtél, hogy az OKJ képzések megszűnnek, akkor még ne izgulj, jelentkezz tanfolyamainkra a két ünnep között, amik még a régi rendszer szerint indulnak el. A Szépségtanácsadó tanfolyam is várhatóan változni fog, így, még most jelentkezz, ha ezek valamelyikét szeretnéd elvégezni. Az OKJ szakmák képzései végén megszerezhető bizonyítvánnyal Magyarországon képes leszel egyéni vállalkozást indítani, önálló szalont nyitni. Ez a fajta OKJ változás nagyban fogja befolyásolni a leendő szakmabelieket; célszerű még a régi rendszer szerint elvégezned például a Szépségtanácsadó OKJ tanfolyamot, vagy bármiféle hasonló Szépségiparral kapcsolatos képzést. Amennyiben érdekel a kézápolás, akkor ajánljuk neked Műkörmös tanfolyamunkat is, melyet honlapunkon megtalálsz.

Az OKJ képzések változása 2020 után fog bekövetkezni, azonban a még idén elinduló képzéseinkre nyugodtan jelentkezhetsz, hiszen ezek a már jól ismert szisztéma szerint fognak folyni. Már biztos, hogy az általunk ismert OKJ megszűnik 2021-re, ne maradj le az utolsó lehetőségedről, hogy egy szakmát megszerezz!
Szépségtanácsadó OKJ-s képzésünk leírását bővebben megtalálod itt.

Hogy mi a következő lépés?

Jelentkezz most!
Fontos kiemelnünk, hogy az OKJ megszűnése nem befolyásolja a tanúsítványt adó képzéseinket, így azokra bármikor jelentkezhetsz a jövőben is.

Ha eddig gondolkodtál azon, hogy szeretnél te is műszempilla építő lenni, akkor most itt az idő, jelentkezz hozzánk! Csak kattints ide, jelentkezz és máris egy új szakma elsajátításával kezdheted az újévet! Légy te is profi szempilla stylist!

 

Forrás: alfakapos.hu; fejesadrienn.hu; bestlashespro.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések