Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@spiritakademia.hu e-mail címen.

Tényleg megszűnt az OKJ 2020-ban? Cikkünkből megtudsz mindent!

Az Országos Képzési Jegyzék átalakítása már 2019-től tervben volt. Az OKJ 2020. december 31-én hivatalosan is megszűnt. Idén januártól már az IKK által kezelt Szakmajegyzék lesz érvényben. A Szakmajegyzék és a korábbi OKJ tanfolyam lista legfőbb különbsége, hogy az OKJ képzési listában több mint 700 szakma szerepelt, míg az új szakmajegyzék csak 174-et tartalmaz. Ezt képzések egybevonásával és pár szakmai képzés megszüntetésével érték el. A szakmai jegyzék tanfolyamai szinte kizárólag iskolai rendszerben végezhetőek el, és átlagosan 2-5 évet vesznek igénybe a képesítés megszerzéséhez. A teljes átállás erre az új rendszerre még nem fejeződött be, így arról sem született rendelet, hogy pontosan hogyan kell elkezdeni a tanítást ebben az új rendszerben.

OKJ 2020 decemberében – még elérhető képzések

 

Az OKJ 2020. december 31-ével megszűnt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy már nem is lehet OKJ tanfolyamhoz csatlakozni. A 2020. decemberében, vagy előtte induló képzések csoportjaihoz még most is lehet csatlakozni, legalábbis addig, amíg rendelet nem születik erről. Érdemes tehát megfontolni azt, hogy egy pár hónap alatt is elvégezhető szakmát szeretnénk, vagy inkább kivárjuk az évekig tartó, iskolai rendű képzést az új rendszerben. Amennyiben ez az első verzió kecsegtetőbb, nálunk még van pár olyan tanfolyam, amely a vírusveszély alatti előírásoknak megfelelően indult. Ezekhez a tavaly indult képzésekhez még most is lehet csatlakozni, de sajnos bizonytalan, hogy mennyi ideig.

Online tanfolyamaink

 

A tavaly indult tanfolyamaink közül még mindig lehet csatlakozni pár képzésünkhöz. A legnépszerűbb tavaly indult képzéseink a kézápoló és műkörömépítő okj tanfolyam, szépségtanácsadó tanfolyamunk, valamint lábápoló OKJ képzésünk. A normál tanrendben induló képzések mellett sok távoktatásban, levelező vagy éppen online verzióban induló tanfolyamunk is van. Ezek közül a tanfolyamaink listájában lehet válogatni. Vannak konkrétan online induló képzéseink is, mint például az online műköröm díszítő tanfolyam, és levelező formában induló képzéseink is, mint a kozmetikai alapismeretek tanfolyam.
Érdemes tehát fontolóra venni, hogy a pár hónap alatt is megszerezhető OKJ-s tanfolyamok menetébe szeretnél becsatlakozni, vagy inkább a szakmai jegyzékből évek alatt végezhető szakmát szeretnél. A következő lépések még nem teljesen tiszták, amíg meg nem születik a rendelet, de amint hírt kapunk erről, jelentkezünk.

Matics Kata

További bejegyzések