Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@spiritakademia.hu e-mail címen.

Milyen a jó műszempilla?

Milyen a jó műszempilla? Hogy tudsz rá úgy vigyázni, hogy közben észre sem veszed, hogy ott van? Hogy kerülheted el a fertőzéseket? Minden információ a blogban!

Miért szeretjük a műszempillát?

A műszempilla régebben rendkívül mesterkéltnek, valóban műnek látszott, és ezen felül még kényelmetlen is volt. Ez mára már teljesen megváltozott. Hála a könnyen elérhető, rövid ideig tartó műszempilla tanfolyamoknak, ma már nagyon gyorsan, szinte bárkiből lehet szempilla építő. Ezért nem kell, hogy a bolti, nem tartós műszempillákat használd.

Mi változott?

A ma használatos tartós műszempillák, melyeket szakember helyez fel, már a lehető legtermészetesebb látszatot keltik, könnyűek, kíméletesek, semmilyen kényelmetlenséget nem okoznak, az egyetlen feladat velük a tisztán tartásuk. Ráadásul akkor is ápolt benyomást keltesz, ha éppen akkor kászálódtál ki az ágyból.

Miből készül a műszempilla?

 • Legtöbbször valamilyen szintetikus anyagból készül, vagyis műanyag.
 • Silk: ennek selyem bevonata van, ezáltal a pilla fényesebb a szintetikus anyagból készültnél és teljes hosszában elvékonyodó.
 • Mink: műnerc bevonata van. Matt és csak a vége vékonyodik, ezért jobban göndörödik.
 • Készülhet még tollból, emberi hajból, papírból is.

 

Annyiféle műszempilla létezik! Mi a különbség?

Nem mindegy, hogy alkalmi vagy tartós, hogy milyen hosszú, milyen íve van. Van, a mit magadnak is könnyedén felragaszthatsz, de az igazán szép, természetes hatású pillák felhelyezését szakemberre kell bíznod. Lássuk a részleteket!

Az alkalmi műszempillák családja

Többféle alkalmi műszempilla típus létezik:

 • soros műszempilla
 • félsoros műszempilla
 • mágneses műszempilla

A soros műszempilla: Ez az alkalmi műszempillák között a legismertebb. A pillák sorban, egy gumicsíkra kerültek felrögzítésre, amit ragasztóval tudunk felhelyezni akár a saját pillánkra. Előnye, hogy nagyon hamar felhelyezhető, sokféle kinézetben létezik. Hátránya viszont csak néhány óráig, esetleg 1 napig tart, egyáltalán nincs természetes hatása, ráadásul nem bírja a nedvességet.

Félsoros műszempilla: Ugyanazt tudja, mint a soros, csak véget ér szem közepe tájékán. A külső szemzugtól kezdve kell felhelyezni, ezáltal csak a külső pillákat tudja hosszabbítani. Előnye, hogy szintén egyszerű és gyors felhelyezni.

Az alkalmi műszempillák közé tartozik a mágneses műszempilla is. A mágneses pilla csak néhány éve jelent meg a piacon. Nagy előnye, hogy nem igényel ragasztót, mivel a saját pilla két oldalára helyezve a műpillákon található miniatűr mágnesek rögzülnek egymáshoz. Előnye, hogy nem kell hozzá ragasztó, és akár többször is használható. Hátránya, hogy pl. aludni nem érdemes benne, ha többször szeretnénk használni.

Tartós műszempillák

A tartós műszempilláknak is több verziója létezik:

 • Tincses műszempilla
 • Szálas műszempilla
 • Volumenizált műszempilla

A tincses műszempilla már a tartóshoz soroljuk, hiszen nem 1 napig, hanem akár 2 hétig is tartós marad. Ezek a pillák különböző hosszúságban, tincsenként kerülnek felhelyezésre a saját pillákra, ragasztó segítségével.

A szálas műszempilla a legtartósabb, mivel akár 3-4 hétig is bírja, és nem kell az egészet cserélni, elég csak feltölteni, kipótolni. Ezáltal a legkedveltebb, természetes hatású, de a legidőigényesebb is. Ezek a szálak már nincsenek tincsenként összeragasztva, hanem szó szerint szálanként vannak. Hosszban és formában is sokféle. Tartóssága abban is mérhető, hogy sem a nedvesség, sem a smink nem árt neki, ha odafigyelünk rá.

Volumenizált műszempilla: A mai technikák közül ez adja a legtermészetesebb hatást. A különbség a szálas technikától abból adódik, hogy a szálak nagyon puhák, ezek hasonlítanak legjobban az igazi pillákhoz. Felhelyezésük pedig kis csoportokban történik, amivel dúsabb hatást lehet elérni.

A műszempilláknak 4 fő jellemzője van

 • szín
 • hossz
 • vastagság
 • íveltség

Szín

Legtöbbször feketét használunk, de léteznek színesek is: kék, zöld, barna, rózsaszín.

 

Hossz

6-18 milliméter közötti hosszal rendelkeznek. A hosszal sokféleképpen játszhatunk. A hosszú pillák kinyitják a szemet, a rövid pillák sűrűbbnek hatnak.

 

Vastagság

Lehet 0.03 / 0.05 / 0.07 / 0.10 / 0.12 / 0.15 / 0.20 /0.25 milliméter. Érdemes a saját pillákhoz leginkább hasonló vastagságot alkalmazni, ha a természetes látvány a cél.

 

Íveltség

Mint ahogy nagyon sokféle szemforma létezik – távol ülő, közel ülő, ázsiai, mandulavágású, lefelé ívelő, kidülledő, rejtett, mélyen ülő -, úgy nagyon sokféle természetes pillaforma is van. Különböző szemformákhoz különböző formájú és hosszúságú pillák passzolnak. Különböző típusúak vagyunk, mi nők is, így a pillák sem lehetnek kialakításra sem azonosak. A legtermészetesebbek a C és D ívű pillák. De sorrendben van: J (vagy A) / B / C / CC / D / DD / L / L+ / LC / LD is.

 

1D, 2D, 3D, de akár 8D is?

Régebben akkor beszéltünk 3D pillákról, ha egy szál saját pillára egy szál műszempilla került. Ma már annyi D-s a pilla, ahány műszál kerül 1 saját pillára. Tehát az 1D-snél 1 műszempilla szál, a 2D-snél 2 db, a 3D-snél 3db kerül 1 szál saját pillára. 3d-nél többet tartós viseletre nem, inkább csak alkalmi viseletre érdemes kérni, mert a túl nagy súly letörheti a saját pillákat.

Leggyakrabban használt szempilla stílusok:

Természetes:

Nyitott tekintet:

Cica szemek:

Baba szemek:

A hosszú és dús pillák kiemelik a szem szépségét, de úgy kell stílust választanunk, hogy az valóban kiemelje, ne pedig torzítsa azt.

A fenti négy stílus közül a természetest kedvelik a legtöbben, második helyezett az, ahol a középső szálak a hosszabbak, mert ettől a tekintet nyíltabbá válik. A cica szem rendkívül nőies, a baba pedig kerekké teszi a szemet.

Milyen ragasztóval kerül fel a pilla?

Kifejezetten szempilla ragasztóval, ami cianoakrilát, és nedvesség hatására köt meg, hőmérsékletre valamint páratartalomra érzékeny. A maximum száradási idő 48 óra. Ez a 48 óra fontos, ha tartós, szép pillákra vágyunk.

Mikre kell odafigyelnünk a felhelyezést követő 48 órában?

A műszempilla némileg több ápolást igényel, mint a saját pilla.

Legfontosabb, hogy a ragasztó végleges száradási idejéig, ami maximum 48 óra, nem érheti víz, gőz, hő, ezért szoláriumba vagy szaunába sem szabad ebben a 2 napban menni. Gőz a pillát nem csak főzés közben, hanem a zuhanykabinban is érheti. Hőhatásnak hajszárításkor, vagy sütő használatakor is kitesszük.

 

Mikre kell odafigyelnünk a későbbiekben?

 • A későbbiek folyamán nem szabad szempillaspirált használni, de ezt nem is tennénk, hiszen a műszempilla mindig úgy néz ki, mintha frissen lenne spirálozva. Sminkelni továbbra is ugyanúgy lehet, a spirál kihagyásával.
 • Sminklemosáshoz csak olajmentes lemosó használható, mivel az olaj gyengíti a ragasztót.
 • Ne használj szempilla göndörítőt.
 • Kontaktlencse viseléskor figyeljünk a folyadékra, a pillákra ne kerüljön belőle.
 • A pillákat tisztítani kell, ezzel elkerülhetők a fertőzések. Babasamponnal, fültisztító pálcával. Megtörölni csak szöszmentes zsebkendővel szabad.
 • Vizesen nem szabad fésülni és szárítózni.
 • Ha sokat jársz szaunában vagy konyhán dolgozol, akkor a gőz gyengíteni fogja a ragasztót, a pilla hamarabb kihullik.
 • Nem szabad dörzsölni, tépkedni. Ha meguntad, és nem szeretnéd már feltöltetni, akkor is menj el szakemberhez, aki pár perc alatt le foga oldani, és így nem károsulnak a saját pilláid. Vagy megvárod, míg a sajátjaiddal együtt a természetes kihullás révén elveszted őket.
 • Annál tartósabb marad, minél kevesebb behatás éri. Akár 4-5 hétig is bírja, nagyrészt csak rajtad múlik.

Meddig marad fent a műszempilla?

A műszempilla tartóssága sok mindentől függ:

 • a saját pillád növekedésének gyorsasága
 • a szempillád PH-értékétől
 • a felhasznált anyagok minőségétől
 • a felhelyezés szakszerűségétől
 • az otthoni ápolás minőségétől: Ha az ápolás nem jó, vagy teljesen elmarad, akkor a pillák tövén meg fog ülni a kosz, a mindennapi por és sminkmaradványok, a szem természetes váladéka, melyek akár szemhéjszéli gyulladást is okozhatnak, mivel a természetesen jelenlévő baktériumok túlszaporodnak, a mirigyek pedig eltömődnek.

Mikor kell tölteni?

Ha minden stimmel és Te is odafigyelsz rá, hogy vigyázz a pilláidra, akkor extrém esetben 5 hétig is viselheted, de érdemes nagyjából 3 hetenként újratölteni. A töltés során eltávolításra kerülnek a már lenőtt szálak is, és a lehullottak helyére újakat helyezünk fel.

Mi lesz a saját pillákkal?

Ha a felhelyezés szakszerű, és a további ápolás sem marad el, akkor akár évekig is lehet viselni, nem fog roncsolódni a saját pilla.

Mikor nem szabad szempillát építeni?

 • Ha a vendég szeme duzzadt, vörös, hegesnek tűnik, vagy viszkető/ égő érzést tapasztal.
 • Árpa / Kötőhártya-gyulladás esetén.
 • Az allergia (ha nem akrilát) nem kizáró ok, de a pilla tartósságát rövidítheti.
 • Terhesség nem kizáró ok, de minden esetben tájékoztassuk a kismamát a használt anyagokról, különös tekintettel a ragasztóra, mivel a ragasztó gőze felszívódhat a nyálkahártyán keresztül.
 • Szempillafestés és -oldás után 48 órán belül.
 • Friss sminktetoválással a szemhéjon 1 hónapon belül.

Mennyibe kerül?

A szépségápolás területén semmi sem olcsó. Ha minőségi műkörmökre vágysz, az is időbe és pénzbe kerül, ahogy a körmös tanfolyam is. Ha valami olcsó, az gyanúra ad okot. És most a szemed épségéről van szó. Ezért, amikor kiválasztod a szempilla építődet, légy alapos. Törekedj a magas minőségre!

 

Ki építhet műszempillát?

A műszempilla építés tanfolyamhoz kötött szakma. Többféle műszempilla építő tanfolyam létezik az alapképzéstől a különleges pillák építéséig. Jó, ha van már kozmetikus vagy sminkes képzettséged is, hiszen akkor már benne vagy a szépségápolás világában, és tudod, hogyan kell bánnod a vendégeddel, mi az, amit biztonsággal megtehetsz.

Érdemes referenciákat mutatnod a tudásodról, mert ez tipikusan az a szakma, ahol a látvány magáért beszél.

Órákba telik felhelyezni a pillákat, tehát aki a kezeid közé engedi magát, leragasztott szemmel, annak meg kell bíznia benned.

És most már tudod, hogy a jó műszempilla passzol a vendéged személyiségéhez, a szeme formájához, tartós, nem irritál, nem okoz semmilyen kellemetlenséget és a lehető legtermészetesebb.

 

Forrás: makeup.blog.hu

Kép: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések