Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@spiritakademia.hu e-mail címen.

Megszűnik az OKJ képzés, hogyan tovább?

Az OKJ megszűnik – döntött a Kormány. Hogyan tovább? Mi az, ami tényleg változni fog? Milyen határidők vannak? Minden hasznos információt megtalálsz a blogban!

 

Egyáltalán mit jelent az OKJ?

Az OKJ az Országos Képzési Jegyzék rövidítése. Eddig az OKJ majdnem 800 képzést sorolt fel. Ezek között nagyon sokszor átfedéseket, illetve már alig használt szakmákat is találunk.

Csak összehasonlításképpen: az EU-ban általában összevont szakmák vannak, azaz az egy szakmán belüli specializációkat nem vagy csak ritkán különböztetik meg, míg nálunk akár 3-4-5 részre is szét lehet ez bontva. Nem véletlen, hogy a magyarországi közel 800 szakmához képest ez a szám pl. Németországban 300 alatt van.

 

Miért szűnik meg az OKJ rendszer?

Nem szűnik meg teljes egészében az Országos Képzési Jegyzék, csak átalakuláson esik át. Nagyon ráfér az OKJ-ra egy reális átalakítás, hiszen igazodni kell a 21. század igényeihez. Értjük ez alatt pl. a digitalizáció egyre nagyobb uralmát, illetve az iparágakhoz való nagyobb szintű alkalmazkodást. Vagyis olyan OKJ tanfolyamokat kell biztosítani a megfelelő rendszerben és színvonalon, mellyel a szakemberek itthon tudnak és akarnak dolgozni, így ezzel gazdasági fellendülés mehet végbe.

Fentiek fényében a Kormány 2019-ben úgy döntött, hogy 2020-ban megszűnik az OKJ a jelenlegi formájában, és teljesen átalakítja azt. Ennek célja, hogy a megszerezhető szakmák száma a normál szintre csökkenjen, viszont következménye az lesz, hogy a szakmai képzések száma várhatóan növekedni fog, hiszen a cégeknek magasan képzett szakemberekre van szükségük.

Az OKJ képzések változása 2020-ban

A Magyar Közlöny 2019. évi 162. számában jelent meg az OKJ módosításáról szóló rendelet. Ez a rendelet, amely érinti az állami és a magáncégek általi oktatást is, 2020. szeptember 1-jén lépett hatályba. Tehát a 2020/21-es tanév új rendszert hozott az életünkbe. E szerint 177 szakképesítés és 76 részszakképesítés, valamint 25 kulturális és művészeti szakképesítés elérhető. A legfőbb változások az OKJ-s képzések számának realizálásán kívül:

  • Rengeteg olyan képzés nem került bele az új jegyzékbe, amely igen népszerű, és keresett jelenleg is a szakmát keresők vagy magukat átképezni vágyók körében.
  • A felnőttképzésben nem lesz többet lehetőség azonos szakmákat párhuzamosan, többféle képzési módban oktatni (pl. tantermi és távoktatásos).
  • Az érettségire épülő szakmai képzéseket már csak az iskolarendszerben lehet majd elérni.
  • A képzési változások azt is hozzák magukkal, hogy meg fognak változni a követelménymodulok is.

 

Szakképesítések

A szakképesítések – ami így már nem éri el a 200-at – már csak nappali vagy esti, iskolarendszerű képzés keretében lesznek elvégezhetők. Ez azt jelenti, hogy míg jelenleg vannak olyan képzések, melyek akár 3-4 hónap alatt is elvégezhetők a felnőttképzés keretében, a jövőben előfordulhat, hogy már csak 2-6 év alatt, iskolarendszerben, nappali vagy esti tagozaton, azaz tantermi oktatás keretei között lesz csak elérhető. Természetesen ez egy szélsőséges eset, de nem lehetetlen. Mutatunk erre egy meglepő példát: a kézápoló és műkörömépítő OKJ-s képzés a jelenlegi rendszer szerint a felnőttképzés keretében 3-4 hónap alatt elvégezhető. Az új jegyzék szerint ez a szakma már csak az iskolarendszerben, nappali vagy esti képzés keretében 2 vagy 5 év alatt szerezhető meg. Gondoljuk végig! Ugye így már jelentős a különbség?

Részszakképesítések

Az iskolarendszeren kívüli képzőhelyek csak a résszaképesítéseket oktathatják. Ez összesen 73, ennyi az, ami tanfolyam vagy képzés formájában elérhető lesz a felnőttképzésben. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy esetleg a piaci igényeknek megfelelően lesz-e lehetőség más, új vagy régi (rész)szakképesítéseket is oktatni.

 

Tanúsítványt adó képzések

A Közlöny a tanúsítványt adó képzésekre nem tér ki, hiszen ezek nem tartoznak az OKJ rendszerébe. Rengeteg olyan online, távoktatásos, de akár tantermi képzés is jelen van a piacon, melyek „csupán” tanúsítványt adnak. Nem szabad ezeket a képzéseket sem semmibe venni, hiszen a legtöbbjük vagy ismeretbővítő, vagy szakmával rendelkezőknek, azt gyakorlóknak valamilyen pluszt adó továbbképzések is lehetnek. Továbbá sok van közöttük, amik ugyan nem zárulnak OKJ-s vizsgával, mégis nagyon komoly szakmákat lehet kitanulni, amikkel akár az egész addigi életünket megváltoztathatjuk. Az egynapostól az egyévesig, az ingyenestől a magas összegekbe kerülőkig nagyon nagy a szórás.

Például: vegyünk egy 16 éves lányt, aki még nem rendelkezik érettségivel, de tudja, hogy a szépészet világában akar dolgozni. Neki már érdemes elvégeznie az egynapos műszempilla építő képzést, hiszen már ennyivel közelebb kerül az áhított munkához. OKJ-s bizonyítványa még nem lesz, de egy tanúsítvánnyal már rendelkezni fog.

Vagy: az előzetes példánál maradva, maradjuk a műkörmösnél, aki már egy ideje a szakmájában tevékenykedik, de továbbképezné magát. Neki is lehetősége van egy gyors, egynapos műköröm díszítő képzésre, ami után újabb tudással és egy tanúsítvánnyal lesz gazdagabb.

A példákból is jól látható, hogy érdemes végigböngészni ezeket a lehetőségeket is!

Előnyök és hátrányok

Az átalakítás előnye, hogy valószínűleg a gyakorlatorientált képzéseknél a gyakorlatra nagyobb hangsúlyt lehet fektetni, ha évek alatt kell teljesíteni egy szakma megszerzését. Hátránya viszont, hogy munka, család mellett ez már sokaknak kivitelezhetetlenné fog válni. Hiszen míg a felnőttképzésben általában hétvégén zajlanak az oktatások, addig az iskolarendszerben hétköznap délután vagy este. Ez nagyban le fogja szűkíteni a tanulni vágyók lehetőségeit. Valószínűsíthető, hogy sokan pont ezek miatt nem fognak újra iskolapadba ülni.

 

Hogyan változnak a szakképző intézmények?

A közoktatásban 2020. szeptemberétől 2 féle szakképző intézmény létezik. Az eddigi szakgimnáziumok és szakközépiskolák helyett technikumok és szakképző iskolák alakultak. Ezek az intézmények oktatják az iskolarendszerben a szakképesítéseket. Mindkét típusban van – más-más arányban – alapozó képzés és szakmai képzés, és mindegyikben van lehetőség az érettségi megszerzésére is.

Hogyan fog megváltozni az oktatás?

Előtérbe fog kerülni a digitalizált oktatás, mivel várhatóan a képzések legnagyobb része oktatható lesz távoktatásos vagy online formában is. Pl. nem feltétlenül lesz szükség nyomtatott formában átadott tankönyvre, hiszen a digitális világ erre is megoldást kínál. Például:

  • Lehet egy már sok éve működő megoldást alkalmazni: a hallgató a tananyagot megkaphatja egy file-ban az e-mail címére, vagy felhő alapú elérésben, és ezután önállóan, a saját tempójában, de határidőre megtanulja, elkészíti a kapcsolódó feladatokat és visszaküldi az ellenőrző tanárnak.
  • Egyre több példa van már weboldalon keresztüli írásos oktatásra is: azaz a weboldal hallgatói részére bejelentkezve kapja meg a tananyagot, végzi el a teszteket és kapja meg tanúsítványát, mindezt automatizált, de ellenőrzött rendszerben. Ezeket a formákat azok kedvelik leginkább, akiknek kevés idejük jut a tanulásra, mert dolgoznak, családjuk van, és csak lopott időben tudnak gép elé ülni.
  • Egyre közkedveltebb a webinárium: regisztrációhoz kötötten az oktató meg tudja tartani az órát egy applikáció segítségével úgy, hogy hallgatók közben látják és hallják egymást, kérdéseket tudnak feltenni. Ez hasonlít legjobban a személyes tantermi órákhoz, talán ezért olyan kedvelt azok körében, akik úgy tudnak jobban tanulni, hogy valaki más magyarázza el az aktuális tananyagot.

A legjobb, hogy egyikhez sincs feltétlenül szükség számítógépre, akár egy telefon és internet elérés is elég, és működni fog!

A gyakorlati részben személyesen kell részt venni, az máshogy nem helyettesíthető, hiszen egyrészt a vizsgán nagy hangsúlyt kap a gyakorlat, másrészt nem az a cél, hogy hiányos gyakorlati ismeretekkel rendelkezzenek.

Mi fog megváltozni a munkavállalásban?

Nagyon kicsi az esély rá, hogy a 14 éves korunkban eldöntött, majd kitanult szakmában tevékenykedjünk egész életünk során. Egyre inkább proaktív munkaerőre lesz szükség. Nagy valószínűséggel új, akár összetett munkakörök fognak kialakulni, és várhatóan a képzések egy része is összetettebb lesz. Ez már most is érzékelhető, hiszen a Magyar Közlönyben megjelent új jegyzék már sok összevont szakmát tartalmaz.

Miért fontos proaktívvá válnunk?

A proaktív ember máshogy gondolkodik. Pozitívan, tettre készen. Nem várja meg, hogy megkapja a feladatot, hanem elébe megy és megvalósítja, vállalva a felelősséget a tetteiért. Amíg évtizedekkel ezelőtt el lehetett ücsörögni egy irodában a feladatra várva, addig manapság meg kell látni és oldani a feladatot, hiszen ezzel a saját értékeinkhez és a cégünk céljaihoz tudunk egyre közelebb kerülni. Viszont, mint mindenben, ebben is fontos tudni, hol a határ, mert egy bizonyos fokon túl már inkább ártani lehet vele, minthogy a hasznunkra váljon.

Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy éppen ezért ma már nem elég egy szakma: egyre több mindenhez kell érteni ahhoz, hogy jól tudjunk érvényesülni.

 

Mit szólnak ehhez a cégek?

A cégek igénye szerint a szakmai képzések száma valószínűleg növekedni fog. Nagyon sok fontos szakma is kikerült a jegyzékből, melyre ugyanakkor szükség lesz, mert mással nem lesz kiváltható. Várható, hogy a piaci igényeknek megfelelően ezek valamilyen formában újra oktathatók lesznek, de ez még a jövő titka.

 

Fontos határidők a jelenlegi felnőttképzésben!

Bár a rendelet 2020. szeptember 1-jén lépett hatályba, a 2020. augusztus 31-éig érvényes OKJ szerinti képzéseket még 2020. december 31-éig el lehet indítani. Ez azt jelenti, hogy a felnőttképző intézményekhez már csak 2020. december 31-éig van lehetőség a jelenlegi feltételek mellett jelentkezni az OKJ-s tanfolyamokra. Ezután már nem lesz lehetőség a mostani, néhány hónap alatt elvégezhető, rugalmas időbeosztással rendelkező képzések elvégzésére. Ami még leszűkíti ezt az intervallumot, az az OKJ-s vizsga. Ugyanis legkésőbb 2022. december 31-éig le kell zárulnia magának a vizsgának is. Ha valaki kicsúszik a határidőkből, akkor már nem lesz több lehetősége.

Emiatt a 2 határidő miatt fontos nagyon, hogy minél hamarabb jelentkezzenek a kiválasztott képzésre, hisz rohamosan fogy az idő! Arról nem is beszélve, hogy a visszalévő néhány hét miatt egyre nagyobb az igény a rövid idő alatt elvégezhető képzésekre, a csoportok gyorsan betelnek, és nincs mód a létszámot korlátlanul emelni.

 

 

Forrás: Magyar Közlöny, ITM, Világgazdaság, Piac és Profit, HR portál
Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések