Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@spiritakademia.hu e-mail címen.

A gyors tanulás titka – hatékony tanulási módszerek

Mi a gyors tanulás titka? Milyen módszerek segíthetnek, hogy ne csak egy napig emlékezz a tananyagra, hanem aztán később megfelelően tudd alkalmazni is? Gyere, mutatjuk!

Mert mindig tanulunk

Akármilyen furán is hangzik születésünktől kezdve az egész életünk tanulásból áll. Van, amikor szánt szándékkal, hiszen új tudásra szeretnénk szert tenni. Máskor viszont egyszerűen csak a hétköznapok teendői hozzák magukkal a tanulást.

Tanulási módszerek, amiket könnyű alkalmazni

Olyan módszereket és titkokat mutatunk, amelyeket kutatások, tanulmányok támasztanak alá.

Tanulj, mintha tanítanál!

Állj fel, fordulj a macskád, kutyád, vagy akár egy tárgy felé, és mondd el neki az anyagot. Próbáld neki elmagyarázni a lényeget. Mivel megértetni próbálod, így sokkal több irányból fogod elmagyarázni, ezáltal sokkal több mindenre fogsz emlékezni. Nem baj, ha most még a könyv vagy a jegyzet a kezedben van, hiszen te most tanulsz, de egyben tanítasz is. Ezzel a módszerrel felgyorsítod a tanulás folyamatát, hatékonyabbá fogsz válni.

Nézd meg a tanulási piramist!

Ez egy nagyon szemléletes ábra arról, hogy a 7 tanulási forma mennyire hatékony.

Amint láthatod egy egyszerű előadással nem sokra mész, de ha megpróbálsz úgy tanulni, mintha másokat tanítanál, máris nyert ügyed van.

A kulcsszavak

Találd meg azokat a legfontosabb kulcsszavakat, kifejezéseket, amik jellemzik a megtanulásra szánt anyagrészt. Ha ezek jelentésével, fontosságával, gyakorlati hasznával tisztában vagy, akkor már könnyedén köréjük tudod fogalmazni a kapcsolódó tartalmat.

Ha átlátod az egészet, akkor az apróságok már maguktól a helyükre kerülnek. Az emberi agy egy csoda, bármit képes megtanulni, de csak akkor, ha érted, amiről tanulsz. Ha csak a lépéseket ismered, az kevés, nem fogod látni az összefüggéseket. De ha az egészről van egy képed, akkor már a lépéseket egyesével megjegyezni nem is lesz szükséged.

Egyszerre csak rövid ideig tanulj!

Több kutatás bizonyítja, hogy az emberi agy 20-30 percig képes az új információ befogadására úgy, hogy aztán azt megfelelően raktározza is. Azaz elő tudd hívni, amikor arra szükséged van, és nemcsak másnap, hanem évek múlva is, amikor nagybetűs Életben azt alkalmazni szeretnéd. Tudod, hogy egy TED előadás is csak maximum 18 perces?

Iktass be pihenőidőket!

A 20-30 perces tanulási szakaszok között mindig pihenj 5-10-15 percet. Pihentesd az agyad, igyál egy pohár vizet, mozogj, hallgass zenét, vagy csak bámulj ki a zöldbe. Emészd meg a tanultakat és tényleg pihenj. Ilyenkor nincs telefon, net, csakis kikapcs. De ne húzd tovább az időt, ne csábulj el, mert kiesel a ritmusból és a saját dolgodat fogod megnehezíteni.

Térj vissza a kézíráshoz!

Bizonyított tény, hogy a kézzel írt jegyzet – legyen az csak a bevásárlólistád – sokkal jobban megmarad az emlékezetünkben – és ezáltal a teljesítmény is jobb lesz – mint bármilyen digitális pötyögéses jegyzetelés. Hiszen jobban koncentrálsz, hogy az elhangzott anyagot gyorsan leírd. Hidd el, nem ciki, hanem hasznos. De ha ragaszkodsz a digitalizált jegyzeteléshez, akkor már arra is van lehetőség és eszköz, hogy egy digitális felületen, digitális tollal, de a saját kézírásoddal jegyzetelj, majd elmentsd és bármikor előhozhasd. Digitális és mégis kézi!

Olvasd el valamivel később újra!

Érdemes időközönként visszatérni a fontos részekre és újra elolvasni. Hiszen tanulmányok szerint, amit időnként ismételsz, azt az agy fontosabbnak értékeli, ezáltal jobban raktározza. Nem kell újra meg újra mindent elolvasnod, de a fontos részeket, kulcsfontosságú kifejezéseket érdemes, hiszen minden tananyag egymásra épülő. Ha az alapokat nem megfelelően tudod, akkor arra nehéz lesz jól építkezni.

Aludj jól és eleget!

Az alvás ideje alatt regenerálódunk, jó esetben valóban kipihenjük magunkat. Ilyenkor az agy is kipiheni magát. Szintén egy kutatás eredménye, hogy azok, akik este tanultak, aztán aludtak és reggel folytatták a tanulást, sokkal jobb eredményeket értek el, mint azok, akik reggel és este is tanultak, de alvás nélkül. Tehát a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás sokat segít abban, hogy a tanultak jól raktározódjanak.

Szundíts!

Nem csak az éjszakai alvás lesz a segítségedre. Ha úgy érzed, hogy már tele az agyad, és van rá lehetőséged, akkor a tanulás közötti szünetekben nyugodtan szundíts egy rövidet. Utána frissebben fogsz tudni nekiállni a következőnek! Tehát a hatékony tanulás alapja az elegendő pihenés, hiszen elősegíti az információfeldolgozás, raktározást, növeli a tanulási képességet.

Szoktál álmodni?

A szundi idő alatt pont az aktuális tananyagról álmodsz, ne bosszankodj, hogy még álmodban sem hagy békén. Örülj neki, hiszen az alvás során raktározódnak a tanultak, kerülnek át a hosszú távú memóriába. Így a rövid távú memóriád máris készen áll az új befogadására.

Változtass!

Ne ismételd unalomig a tananyagot! Mindig változtass kicsit, módosíts. Így könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb lesz, hiszen saját magadnak érdekessé teszed, és megint csak több irányból fogod látni, több részletet meg fogsz jegyezni.

Kérdezz!

A magolás nem működik, ezt mindenki megtapasztalja. Ideig-óráig el tudod mondani az anyagot, de igazi tudás nincs mögötte, ráadásul nagyon rövid idő alatt el is felejted. Helyette inkább tegyél fel kérdéseket az anyaggal kapcsolatban. Ha tudod a kulcskifejezéseket, akkor a feltett kérdésekre is tudod a választ. Ha nem tudod a választ, akkor most még időben vagy, keresd meg. Plusz haszon, hogy ezzel már el is játszottad a számonkérést, élesben így sokkal könnyebb dolgod lesz.

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni

Ha ráadásul még sok is, akkor csak magaddal szúrsz ki. Ahogy korábban már olvashattad: érdemes rövidebb szakaszokban tanulni, hiszen az agyunk jól hasznosuló befogadóképessége időben korlátolt. Nem lesz időd feldolgozni, és átkerülnie a hosszú távú memóriába. Akkor pedig hiába idegeskedtél, hiába áldoztál rá az utolsó pillanatban akár éjszakákat is, nagyon hamar törlődni fog.

Ne tereld el a figyelmedet!

Szüntesd meg a zavaró tényezőket magad körül. Te ismered magad, te tudod, mi az, ami könnyíti és mi az, ami nehezíti a koncentrációt. Ha zavarnak a telefonos értesítések, némítsd le a tanulás idejére. Ha zavar a zene, vagy a tv, ne kapcsold be. De ha nem bírod a néma csendet, akkor keress koncentrációt elősegítő zenéket. Több órás albumokat lehet találni sok csatornán, érdemes utánanézni, hiszen nemhogy zavar, még elő is segíti a gyorsabb haladást.

Váltogasd a tanulnivalót

Ha sok tantárgyad van, könnyebben megy a tanulás. Elsőre bizonyára furcsán hangzik, de gondolj bele: ha ugyanazt kell csinálnod napokig vagy akár hetekig, biztosan belefásulsz, elveszíted az érdeklődésedet és azt fogod észrevenni, hogy az agyad sem fog megfelelően, hiába szeretnéd. Ha letelt a tanulásra szánt idő, hagyd félbe és pihenj. Ezután kezdj neki egy másik tantárgynak. Majd újra pihenj. Néhány nap múlva vedd elő az első tantárgyat, és folytasd. Meglátod, hogy sokkal könnyebben fog menni, mert volt ideje a korábban tanultaknak elraktározódni.

Okosan tervezz!

Tervezd meg a napodat, állíts fel prioritást és igyekezz tartani. De vigyázz, ne tervezd túl, csak annyit tervezz, amivel biztosan végezni tudsz. Írd fel – kézzel – és hajrá. Ha irreálisan sok feladatot adsz magadnak, azzal csak a lelkiismeret furdalást és önsajnálatot fogsz elérni, ami aztán gyötrődéshez és önutálathoz vezet. Akkor fog minden gyorsan és jól haladni, ha reális célokat tűzöl ki.

Gazdálkodj jól az időddel!

Elég tipikus emberi szokás, hogy ha valamire van idő, akkor azt a végtelenségig elhúzzuk. Pedig lehet, hogy pár perc alatt túl lehetnél rajta, mégis heteket szenvedsz. Mi lenne ha más határidőt adnál magadnak? Egy sokkal közelebbit. És aztán tartsd is be és pipáld ki a listádról, hogy felszabadultabban folytathasd!

Ismered a Pareto-elvet?

Pareto olasz közgazdász volt. Ő figyelte meg a 80/20-as szabályszerűséget, ami nagyon sok mindenre igaz. Például: a tananyag kulcsszavai teszik ki a 20%-ot. Ha ezeket tudod, akkor már játszi könnyedséggel teszed hozzá a maradék 80%-ot.

Amire nincs szükséged a hatékony tanulás közben

  • összefoglaló készítése: csak kínlódni fogsz. Helyette inkább kérdezz!
  • szövegkiemelés: gépies, nem hatékony, inkább jegyzetelj!
  • képtársítás: csak rövidtávon működik, ha hosszútávra tervezel, ne élj vele.
  • túl gyakori újraolvasás: ha nem tartasz közte elég szünetet – napokat, de akár heteket – akkor nem hatásos.

Amire viszont mindig szükséged van

  • Hidd el, hogy képes vagy rá!
  • Olyat tanulj, ami igazán érdekel, ami a jövődet szolgálja!
  • Válassz a neked megfelelő tanulási módszerek közül!
  • Legyen stratégiád, időgazdálkodásod!
  • Kommunikálj!
  • Ha kitartó vagy, minden sikerül!

Képek: Unsplash

Forrás: karrierkod.hu; igenyesferfi.hu; onfejlesztoakademia.hu

Matics Kata

További bejegyzések